MERLE MEGMONDJA

Seneca: Erkölcsi levelek

2024. július 05. 12:41 - morgen hart

Helikon 78/140

 "Azt dicsérd benne, amit sem tőle elvenni, sem neki adni nem lehet, ami az embernek a sajátja. Azt kérdezed, mi ez? A szellem és szellemében a kiművelt értelem. Az ember ugyanis értelmes élőlény. Ez az értéke akkor tetőződik be, ha betölti azt, amire születik. Márpedig mi az, amit tőle az értelem követel? A legkönnyebb dolog, hogy saját természete szerint éljen."

Libri

Tovább
Szólj hozzá!

H. P. Lovecraft: Onnan túlról

2023. december 27. 16:50 - morgen hart

Helikon 74/134

Rég vártam már, hogy elém kerüljön egy Lovecraft-kötet, nem olvastam még soha tőle. Társasjátékokból ismertem már Lovecraft világát, illetve nemrég néztem egy sorozatot, ami több történetét is feldolgozta, ezek alapján épültek fel a várakozásaim ezzel a novellagyűjteménnyel kapcsolatban. Az eredmény? Kicsit olyan érzésem volt, miután befejeztem, mint a Poe-novellák után. Na jó, kicsit azért jobb.

Libri

Tovább
Szólj hozzá!

Immanuel Kant: Az örök béke

2023. október 02. 15:59 - morgen hart

Helikon 71/130

Nem egyszerű bármit is írni erről a könyvről, nekem legalábbis. Két hete rágódom, de nem igazán tudok olyasmit megfogalmazni, ami bárkinek meghozhatná a kedvét, hogy kézbe vegye a kötetet. Igyekszem legalább a kedvét nem elvenni senkinek - bár nem feltételezem, hogy ilyen befolyásom lenne a népes olvasótáboromra.

moly.hu

Tovább
Szólj hozzá!

Babits Mihály: A gólyakalifa

2023. augusztus 03. 16:01 - morgen hart

Helikon 68/130

Azért szeretem a Zsebkönyv-sorozatot, mert időről időre rávilágít az irodalmi műveltségem hiányosságaira, de aztán rögtön segít orvosolni is azt (részben). Például amikor ezt a regényt befejeztem, nem is értettem, miért nem olvastam a gimnáziumi irodalomórákon kívül soha Babitsot. Mármint saját művet, fordítások tekintetében nyilván megkerülhetetlen.

Libri

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása