MERLE MEGMONDJA

Mikszáth Kálmán: Tóth atyafiak - A jó palócok

2023. június 13. 14:23 - morgen hart

Helikon 64/130

Újabb kötelező olvasmány, amit mindenki ismer, mindenki elemezte irodalom órán, és egyáltalán, mit mondhat róla egy mezei olvasó?

Libri

Mindenesetre, az biztos, hogy ez nagyságrendekkel könnyebb olvasmány, mint Az ember tragédiája volt. Mikszáth romantikus-realista elbeszélései a felvidéki népek közé viszik az olvasót, bemutatva a tájakat, jellemző karaktereket, helyi legendákat és babonákat, mesélős-adomázós stílusban. Nagyon tanulságos az is, hogy a szerző hogyan nyúl az általa ismert ember- és történetanyaghoz, mennyire engedi, hogy hasson rá, és mikor távolítja el magától. Ha valamiben, akkor ebben a tekintetben tudtam friss szemmel nézni az egykori "kötelezőre".

Jó kis egy estés könyv, ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit kiszakadna a mából, és szeretettel elmesélt emberi történeteket olvasna.

h64.jpg

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr7718130204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása