MERLE MEGMONDJA

Friedrich Nietzsche: Az Antikrisztus

2021. augusztus 06. 23:44 - morgen hart

Helikon 42/106

A második Nietzsche-kötet, amit olvastam. Ez is az odamondogatásról szól.

libri

A Bálványok alkonya ismertetőjében azt írtam, hogy meglepett, hogy a filozófus nem csupán a kereszténységet, hanem mindenkit is betámad benne. Nos, ebben a kötetben leszűkült a kielemzett társaság az egyházra és annak követőire.

Tény, hogy Nietzsche a hitet magát nem támadja, csak annak intézményesített formáit. Voltak mondatai, okfejtései, amikkel vitába tudtam volna szállni, azon egyszerű oknál fogva, hogy a kiindulási alapját elhibázottnak láttam. De minden polgárpukkasztási szándéka ellenére - ami szerintem nem feltétlenül volt a szerző célja, csupán a téma miatt kapcsolódik hozzá a fejemben -, inkább úgy látom ezt a kötetet, mint egy filozófiai munkát. Nietzschének volt egy alaptézise: "a vallás rossz", és ezt a témát járja körbe minden létező szempontból. Ezzel lehet egyetérteni, lehet nem egyetérteni. Vitatkozni felesleges, hiszen a szerző, amúgy Nietzschésen kinyilatkoztat.

Mondjuk attól a pillanattól nem tudtam filozófiai mű szintjén sem komolyan venni, hogy becsúszott egy elég durva zsidózás, egy bedobott félmondatként. Nagyon sokszor pedig az volt az érzésem, mint Erasmus Balgaságánál, hogy a lendület már elfogyott, de egy-egy gondolatot akkor is végig kell vinni a teljességhez.

Bevallom őszintén, nagyon kíváncsi voltam erre a kötetre, és arra, hogy rám, mint keresztény közösségben nevelkedett emberre, milyen hatással lesz. Nietzsche semmi olyasmit nem írt le, amit ezerszer ne hallana ma az ember a vallással, egyházzal szemben megfogalmazódni. Persze, lehet, hogy ebben a szerző volt az úttörő. Ugyanakkor érdekes látni, hogy leírta azt is, hogy úgy látja, a keleti vallásokban megélhetők az egyetemes jó értékei...

Nietzsche lelkész-családba született, ismerte az egyházat, a vallást. Volt róla véleménye, kidolgozott egy érvrendszert, amivel ezt alátámasztotta. Érthető az írás kultúrtörténeti jelentősége, de nem gondolom, hogy az egyén (olvasó) - bármilyen irányú - kialakult meggyőződésére instant hatással lenne.

h42.jpg

 

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr616636518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása