MERLE MEGMONDJA

Rotterdami Erasmus: A Balgaság dicsérete

2021. május 01. 19:53 - morgen hart

Helikon 43/102

Tudtam előre, hogy ez nem az a típusú kötet, amit könnyű esti olvasmányként magamhoz veszek. Hiába könnyed a témája látszólag, muszáj ott lennem fejben, hogy ne aludjak bele 10 perc alatt.

libri

Az ilyen típusú könyveket általában reggel, munka előtt szoktam olvasni. Előre felosztom őket nagyjából 20 percnyi terjedelmű szakaszokra, és a napi penzumokat teljesítve menetelek az elejétől a végéig.

Rotterdami Erasmus 500 évvel ezelőtt írott szövege hál'Istennek messze nem volt olyan megterhelő, mint amire számítottam. Időnként kifejezetten szórakoztatott, de semmiképp nem sorolnám a szórakoztató irodalom kategóriába.

A szöveg kezdeti felütése kimondottan tetszett. Erasmus ugyanis jó barátjának, Morus Tamásnak ajánlja az írását. Morusról sokat olvastam korábban, és az a tény, hogy a szerző és a címzett ismerték egymást, jó viszonyt ápoltak, és ennek én is személyes tanúja lehetek, mindig nagyon jó élmény. Két több száz évvel ezelőtt élt híres nevet tesz számomra emberközelivé.

Szóval, a kötetben Erasmus bölcs barátjának figyelmét igyekszik ráirányítani annak névrokonának (a balgaság görögül moria) erényeire. A bevezető után maga Balgaság kezd szónoklatba, amelyben kifejti, hogy bár mindenki lenézi a balgaságot, valójában a legegyszerűbbtől a legbölcsebb emberekig mindenkit és mindent a Balgaság mozgat. Teszi ezt időnként nagyon szellemesen, csipkelődve, élvezetesen, néha túlzottan belelendülve, hosszasan boncolgatva egy-egy témát. A fiatalok, az öregek, a bolondok, a bölcsek, a szerzetesek, papok, királyok, tudósok és dalnokok mind megkapják a magukét. Van, amikor mindennek a balgaságba fordítása egy könnyed játék, van amikor nem is annyira burkolt kritika, tán még olykor a keserűség is felbukkan.

Valójában nagyon érdekes olvasmány. Mindig lenyűgöz az olyan hivalkodás nélküli, ám mindenen átszüremlő szerteágazó tudás, ami Rotterdam Erasmus szövegét is jellemzi. És ha nem is volt felhőtlen kikapcsolódás az olvasása, mindenképpen tanulságos volt. 

 h43.jpg

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr2116519272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása