MERLE MEGMONDJA

George R. R. Martin: Királyok csatája

2021. május 29. 16:02 - morgen hart

A tűz és jég dala II.

A bejegyzés-sorozat előző, egyben első része nem volt közönségsiker. Ebben valószínűleg szerepet játszik az a tény is, hogy elképesztő hosszú lett - ha nem én írtam volna, nekem sem lenne türelmem végigolvasni. Ennél a posztnál igyekszem ezt a hibát elkerülni.

Forrás: itt

Kapásból kihagyom azt a nem rövid felvezetőt, amiben elmondom, miről szólnak ezek a bejegyzések, és miért írom őket. Akit ez érdekel: katt.

Általánosságban a második kötet és a sorozat viszonyáról: még mindig nagyjából ugyanabba az irányba haladnak, de a sorozat készítői elképesztő alapossággal bolygattak meg és kavartak össze mindent, amit lehetett, úgy, hogy az még ne siklassa ki a történetet. Valószínűleg nem fogok minden ilyet felsorolni a következőkben, de igyekszem. :)

A kötetben két új karakter kerül elbeszélő szerepbe, azt hiszem velük fogom kezdeni, rögtön a prológus után. A bevezetőben Sárkánykőre visz minket Martin, ahol megismerjük a háborúra készülő Stannis Baratheont és udvartartását. Stannis még Robert király életében távozott Királyvárból, mikor annak Segítőjét megölték. Amikor a király meghalt, Ned Stark Stannist tekintette a trón jogos örökösének, ezért is vesztette el a fejét. Nos, Sárkánykő egét a történet kezdetén egy vörös üstökös ragyogja be, amit mindenki valamiféle jelnek tekint. Stannis és a Fény Urát szolgáló vörös papnő, Melisandre úgy gondolja, ez a jel, hogy Stannis trónért indított háborúját támogatni fogja a tűz istene. A Stannist szolgáló öreg mester, Cressen, nem tudja tétlenül nézni, hogy ura elfordul a régi istenektől, s mindent alávet a papnő akaratának, így az éppen esedékes ünnepi vacsorán mérgezett borral koccint vele. A mester meghal, Melisandre-t megvédi az istene.

Eltérések:
1, Itt, a prológusban megismerjük Stannis lányát, Shireent. A lány legjobb barátja egyáltalán nem került be a sorozatba. Stannis udvari bolondja, Foltos névre hallgat, elég furcsa figura. A legendárium szerint rendkívül tehetséges külhoni nevettető és művész volt, ám amikor a Baratheon fiúk apjának hajója viharvégi kastélyukhoz közeledett, fedélzetén a szülőkkel és a bolonddal, egy hatalmas vihar elsüllyesztette őket. A bolond több nap után került elő a vízből, s bár életben maradt, tehetségének nyoma sem volt. Viszont nagyon furcsa, időnként profétikus kijelentései vannak.

Már a prológusban feltűnt Tengerjáró Davos, a Hagymalovag. A regényfolyam egyik legszimpatikusabb szereplője. Talán azért, mert ő az a kisember, a két lábbal áll a földön. Nem érdekli pénz és hatalom. Két dolog igazán fontos a számára: egyrészt a végletekig hűséges választott urához, Stannishez, másrészt az egyetlen vágya, hogy a gyerekei minél többre vigyék az életben.
Davossal akkor találkozunk először, amikor visszaér körútjáról, melynek célja az lett volna, hogy Stannis hűbéreseit fegyverbe szólítsa a Lannisterek ellen, ám a küldetése sikertelen: a lovagok jó része inkább Stannis öccse mellé, Renly mellé áll, aki saját jogán is igényt támasztott a Vastrónra. Így aztán régi cimborájával, Salladhor Saannal, a kalózzal kezd tárgyalásokba, Stannis hajóhadának felduzzasztásáról. Mindeközben elég rosszul viseli a vörös papnőt, akinek egyre nagyobb a befolyása Stannis felett, olyannyira, hogy még a régi isteneket is megégetteti. Stannis többfrontos háborút vív: egyrészt levélben terjeszti Cersei és Jaime vérfertőzésének hírét, ezzel hiteltelenítve Joffrey trónigényét, és hitelesítve a magáét. Másrészt nem tűrheti, hogy hűbéresei Renlyhez csatlakoztak. Harmadrészt - még nem tudjuk miért - de mindenáron meg akarja szerezni Viharvéget, öccse kastélyát, a Baratheonok családi fészkét. Megsejtjük azonban, hogy nem a kastélyról van itt igazából szó, hanem Robert Baratheon egyetlen elismert fattyú fiának, Viharos Edricknek a felügyeleti jogáról. Mivel a helyi várnagy nem adja sem a fiút, sem a kastélyt szép szóra, Stannis Davost bízza meg, hogy csempéssze be  Melisandre-t a kastély alatti rejtekutak egyikébe.
Miután Viharvéget megszerezte Stannis, s öccse, Renly is meghalt, a rossz testvérhez csatlakozó zászlósurak mégiscsak Stannis seregét gyarapítják, megindul a flotta Királyvár alá. Davos szakértő szemének köszönhetően tűpontos képet kapunk arról, hogy Tyrion milyen cselekkel várja a támadást, ám Davos maga nem tudja értelmezni, amit lát, így a flottával együtt belefut a futótűz-poklos csapdába. Látja a fiait meghalni, a hajóit elégni, s bár életben marad, nem biztos, hogy ki tud úszni békésebb vizekre, mert egy hatalmas lánc zárja le a folyót...

Eltérések:
2, Viharos Edrick nem szerepel a sorozatban. Egyelőre annyit tudunk róla, hogy a fogantatása kissé fáj Stannisnek: Robert ugyanis öccse esküvőjén, annak újdonsült sógornőjét, az ifjú pár nászágyába döntötte be. Tényleg nem túl elegáns, de tipikus Robert...
3, Davos szálában Renly haláláról éppencsak értesülünk. A sorozatban ugye Davos elvitte valami katakombába a papnőt, ahol az Stannis formájú árnyat szült, ami elvágta Renly torkát. A kötetben Davos elviszi egy katakombába Melisandre-t, aki megszül egy árnyat - és megöli Viharvég várnagyát, így Stannis egy kardcsapás nélkül tudja bevenni a várat.

A másik újoncunk Theon Greyjoy, aki apjához, a Vas-szigetek felé hajózik, hogy felajánljon neki egy szövetséget Robb Starkkal, annak Lannisterek ellen viselt háborújában.
Theon elég hiú fiú, hercegi fogadtatásra számít rég nem látott otthonában. Ehhez képest egyedül nagybátyja, Aeron, a Vízbefúlt Isten szakadt papja várja, s kíséri el a Greyjoyok kastélyába. Az első találkozás Balonnal, az apjával, nem zökkenőmentes. Az elég gyorsan kiderül, hogy a remélt szövetség nem fog létrejönni, ellenben a vasemberek visszatérnek régi szokásukhoz, s Északot fogják fosztogatni, míg Robb és zászlósurai Délen háborúznak. Theon éppen az első hajójával ismerkedik, mikor találkozik egy szimpatikusan cserfes, és sok mindenre kapható lánnyal, akiről nem sokkal később kiderül, hogy valójában az utoljára gyermekként látott húga.
Ennél jobban csak az bőszíti fel, mikor a családi kupaktanácson kiderül, hogy míg a húga feladata egy kastély elfoglalása, Theonnak partmenti halászfalvakat kell fosztogatnia. Elég gyorsan úgy dönt, hogy ő inkább Derest foglalja el. Ezt könnyedén meg is tudja tenni, mivel a várnagy éppen a húga által megtámadott kastély segítségére siet. Deresben nem fogadják tárt karokkal, a két utolsó Stark fiú - Bran és Rickon meg is szökik. Az üldözés során egy Bűzös nevű fickó dobja fel, hogy ha már a fiúkat nem találják, a molnáréknál éppen volt kettő hasonló korú gyerek, ha megégetik őket, senki meg nem mondja, hogy nem a szökevényeket kapták el... Theont álmában kísértik a megölt fiúk. Megérkezik a nővére is, de nem azért hogy kérésnek megfelelően megerősítse a fennhatóságát Deresben, hanem hogy rábeszélje, adja fel a várat. Távozása után Bűzös meggyőzi Theont, hogy tud neki embereket hozni. Ser Rodrik, a várnagy, sereggel vonul Deres alá. Theon tárgyal vele, de nem adja meg magát. Mikor szembesül azzal, hogy nem jöhet ki jól a helyzetből, Luwin mester tanácsára komolyan fontolgatni kezdi, hogy feketét ölt. Ám ekkor jön a hír: újabb csapat érkezett, látszólag csatlakoztak az északiakhoz, de aztán lemészárolták őket. Theon beengedi a felmentő sereget, ám azok egész Derest lemészárolják és felgyújtják. 

Eltérések:
4, Theon nagybátyjának, a papnak, sokkal jelentéktelenebb szerepe van a második évadban, mint a könyvben. A sorozatban például a Vas-szigetekre érkező Theont sem ő fogadja, hanem annak húga.
5, Ha már húg: azt ugye tudjátok, hogy a sorozatban Yara néven futott. De azt tudjátok-e, hogy a könyvek szerint a neve Asha? Sokat gondolkodtam ennek a névváltoztatásnak az okán, nem tudtam más indokot találni, mint hogy a sorozat készítői attól tartottak, hogy a kedves néző nem fogja tudni meg különböztetni Asha Greyjoyt, s a vad asszonyt, aki Bran Stark szövetséges lett, Oshát, mert túl hasonló a nevük.
6, És ha már név: biztos vagyok benne, hogy a sorozat második évadában nem került még elő Bűzös. Illetve ez a Bűzös, aki a regényben szerepel, egyáltalán nem került be a sorozatba. Ez a Bűzös az északi Bolton nagyúr fattyának volt a szolgája. Bolton Fattyát Ser Rodrik megölte egy másik történetszálban, s fogolyként hozta Deresbe a szolgát, Bűzöst. Plot twist: miután felmentőseregként megérkezik Bűzös, majd felégeti egész Derest, kiderül, hogy valójában ő Bolton Fattya, aki azért vette fel a szolgája személyiségét, hogy Rodrik ne ölje meg.

S ha már Deres, menjünk tovább Bran Starkkal.
Deresben mindig lenni kell egy Starknak, ez most Bran, mint legidősebb fiú. Luwin mester és Ser Rodrik segítik őt úri teendőinek elvégzésében. Észak még otthon levő urai Deresben gyűlnek össze, hogy megvitassák a háborús helyzet és az ősz beállta miatti teendőket. Illetve elég fontos kérdés mindenkinek, hogy az egyik birtok megözvegyült úrnője vajon mikor megy újra férjhez, s ki lesz a választottja. Brant ezek a kérdések annyira nem izgatják, sokkal inkább kedvérevaló fordulat, mikor megérkezik Jojen és Meera Reed Zavarosrévből. (Azért az özvegy úrnő házassága mégiscsak hatással van Deresre. Ugyanis a Deresből hazatérő úrnőt megtámadta és erőszakkal feleségül vette Bolton Fattya, így megszerezte magának a birtokait. Ser Rodrik erre persze rögtön elindul, hogy rendre tanítsa a Fattyút.) Megtudjuk, hogy Jojen Reednek zöldálmai vannak (olyan álmok, amik valami módon a jövőt vetítik előre), és tervei vannak Brannel. Branről pedig kiderül, hogy farkasálmai vannak (álmában a tudata egyesül Nyáréval, s a rémfarkas szemével lát.) Miután Jojent körberöhögi egész Deres az álma miatt, amiben a nagyon messze levő tenger elárasztja a várat, és sokakat megöl, megérkezik Theon az embereivel, és elárasztják Derest. A Stark fiúk a Reedekkel, Oshával és Hodorral látszólag megszöknek, valójában a Deres alatti kriptában húzzák meg magukat, mígnem Bolton Fattya porrá nem égeti a várat. Miután előmerészkednek, még találkoznak a haldokló Luwin mesterrel, majd megindulnak észak felé. Viszonylag gyorsan kettéválik a csapat: Osha Rickont valami északi úrnál szeretné biztonságba helyezni, Bran pedig Hodorral és a Reedekkel a Fal felé tart.

Eltérések:
7, Még én sem írtam róla, annyira nincs jelentősége... Amikor az előző részben Catelyn Stark egyezkedik Walder Frey-jel, többek közt azt is vállalja, hogy annak két unokáját gyámfiaként felneveli Deresben. Nos, ezek a Freyek itt vannak Deresben, Rickonnal elég jóban is vannak, Bran nagyon rosszul viseli őket. A sorozatba nem kerültek át.
8, A sorozat második évadában még nem jelennek meg a Reedek. Ha jól emlékszem, Bran, Rickon, Hodor és Osha már jócskán úton vannak észak felé, amikor felbukkannak.

Ha már Starkok Deresből, jöjjön Catelyn Stark.
Catelyn Zúgóban ápolja az apját, majd Robb követeként felkeresi a marakodó Baratheon-fiúkat (Renlyt és Stannist), hogy valamiféle Lannister-ellenes szövetségre rávegye őket. Renly táborában kézitusázó aranyifjakat talál, és találkozik Brienne-el. Stannist nem tudja lebeszélni Viharvég ostromáról, de ráveszi egy találkozóra az öccsével. Másnap hajnalban, miközben Brienne felpáncélozza szíve királyát, Catelyn még mindig próbálja meggyőzni Renlyt arról, hogy ne menjen bele a csatába. S ekkor jön egy árnyék, ami elvágja Renly torkát. Catelyn ráveszi Brienne-t a menekülésre, egészen Zúgóig futnak. Brienne hűségeskőt fogad Catelynnek. Eközben öccse, Edmure, csapatokat szervez, mivel a Lannister seregek át-áttörnek a folyóikon. Később egy malom mellett hatalmas dicsőséget aratva végleg visszaveri a Lannistereket. Miközben Zúgó ünnepel, Catelyn hírét veszi, hogy Theon elfoglalta Derest, s megölte Brant és Rickont. Kihasználva, hogy fia, Robb távol van, s az egész kastély részeg, leitatja cellájában Jaime Lannistert, és mindent kiszed belőle a Starkok ellen elkövetett gazságokról.

Eltérések:
9, Maradjunk annyiban, hogy Brienne nem egy Gwendoline Cristie (már a neve is mennyire szép ennek a nőnek!). Nagyra nőtt, lapátkezű, lapátfogú, lófejű, esetlen, csúnya lány. De harcolni tényleg tud.

Arya Stark viszi tovább a road movie vonalat.
Az Éjjeli Őrség toborzója, Yoren védelme alatt, fiúként vándorol Deres felé. Yorent és csapatát Aranyköpenyesek zaklatják, de mint kiderül, nem az áruló Segítő szökött lányát keresik, hanem a Gendry nevű kovácsinast (aki ugye Robert fattya, de aki ezt tudja vagy halott, vagy a fiút akarja megöletni...). Yoren elhajtja a Lannister-szolgákat, ám nem sokkal később egy másik csapat megostromolja az erődöt, amiben éjszakázik a Fal felé tartó csapat. Arya és néhány barátja egy rejtekúton kimenekül a várból, ám a lány még utolsó jótéteményként feldob egy baltát annak a három különösen veszélyes arcnak a szekerére, akiket még Yoren is csak bezárva mert szállítani. Az erődből kiszökött fiúk nem túl talpraesettek, így viszonylag gyorsan egy Lannister-csapat karjaiba futnak. Rengeteg más fogollyal együtt Harrenhall felé terelik őket, ahol e pillanatban éppen Tywin Lannister állomásozik. Az érkezőket rögtön beosztják munkára. Arya jól elvan, és legalább ismerős arcok is maradtak körülötte Yoren csapatából: Meleg Pite, a pékfiú, és Gendry a kovácsinas. Valamivel később újabb ismerősökkel fut össze, ennek kevésbé örül: a három elzárt gonosztevő, akiknek baltát adott az erődben, Lannister-egyenruhás őrként bukkan fel Harrenhallban. Az egyikőjük - Jaqen H'ghar - meglepő ajánlatot tesz Aryának: mivel az istentől, akit szolgál, a lány három életet elvett, amikor baltát adott nekik, most három élettel tartozik. Akinek a lány kimondja a nevét, Jaqen megöli, hogy lerója a tartozást. Arya kicsit könnyelműen bánik a nevekkel, a második, aránylag jelentéktelen halott után rájött, hogy akár a király nevét is kimondhatta volna, vagy Tywin Lannisterét, aki így nem tudna megindulni az öccse ellen a hadaival. Miután Tywin seregei elhagyják Harrenhallt, a következő izgalmas esemény, amikor a Bátor Bajtársak nevű Lannister-szövetséges zsoldos csapat száz északi fogollyal érkezik a várba. Arya érzi, hogy ha valaha vissza akar jutni Deresbe, most kell cselekednie. Megzsarolja Jaqen H'ghart: ha a férfi nem segít neki kiszabadítani a foglyokat, az ő neve lesz a harmadik, amit kimond. A szabadítás megtörténik egy nagy kondér húsleves segítségével, ám kiderül, hogy Arya erőfeszítései hiábavalóak voltak: a Bajtársak már elve elárulták a Lannistereket, Roose Bolton szolgálatában állnak, s ők maguk engedték volna rá az északi "foglyokat" a Lannister helyőrségre, ha Aryáék nem előzik meg őket. Jaqen emlékezetes arcváltós, érmeajándékozós jelenete itt, a fogolyszabadítás után történik. Roose Bolton bevonul, s amikor bemutatják neki Aryát, mint a fiút, akinek jelentős szerepe volt a fogolyszabadításban, közli, hogy akkor mostantól ez a lány az ő pohárnoka. Bolton nagyúr szolgálatában elég jól elvan Arya, de valami megérzéstől vezérelve nem fedi fel magát neki. Amikor hírt kap Deres elestéről, s öccsei haláláról, újra mehetnékje támad. Akkor szánja el magát végleg, mikor megtudja, hogy Bolton elhagyni készül a kastélyt, s a pohárnokát itt hagyná a Bajtársak vezetőjének, Vargo Hoatnak a szolgálatában. Ekkor ráveszi Gendryt és Meleg Pitét, hogy szedjenek össze, amit tudnak, s megszöknek Harrenhallból.

Eltérések:
10, A sorozatban, amikor Harrenhallba értek a foglyok, ott egy bizonyos Csiklandozó öldökli őket, hogy vallomást csikarjon ki belőlük olyan dolgokról, amikről fogalmuk sincs. A regényben Csiklandozó a Harrenhall felé vezető úton végezte áldásos tevékenységét, aki odáig eljutott, az már megúszta.
11, A sorozatban Arya Tywin Lannister pohárnoka lett, valami barátság-féle is alakult köztük. A regényben nem is találkoznak.
12, A sorozatban ez a trójai falovas trükk az északi foglyokkal nem szerepelt, így Jaqen H'ghar megzsarolása sem ekkor történt, hanem a Harrenhallból való szökést kellett segítse a bérgyilkos.
13, Míg a sorozatban a Harrenhallból való kijutáshoz Jaqen legalább tíz őrt kellett kiiktasson, a regényben mindössze egy őrt kellett megölni, s azt is Arya intézte (hiszen eddigre Jaqen már nem is létezett).

Sansa Stark továbbra is Királyvárban szenved.
Joffrey király neve napján megmenti egy részeg lovag életét, akit ugyan lefokoznak udvari bolonddá, ugyanakkor Sansa egyetlen szövetségesévé válik. Tyrion megérkezik Királyvárba, hogy apja nevében viselje a Segítői posztot, s elkezd takarítani Joffrey után. Dontos, a bolond, és Sansa rendszeresen találkoznak az istenerdőben, s a lány szökését tervezgetik. Ám amíg itt van, Joffrey továbbra is rajta vezeti le a frusztrációit - például Robb egy győzelmének a hírét úgy gondolja megtorolni, hogy a teljes udvar előtt vereti véresre a lecsupaszított lányt. Ebből a helyzetből végül Tyrion menti ki. Aztán egy szép napon, amikor már egész Királyvár a Stannissel való összecsapásra készül, megtörténik, amitől Sansa a legjobban rettegett. Egy reggel arra ébred, hogy most már ha akar, ha nem, tud gyereket szülni a királynak... Az összecsapás napján többek között erről is beszélgetnek a királynéval, azon a rendkívül nyomasztó vacsorán, ahol Cersei fogadja az összes nemes asszonyt, míg a férfiak a falak alatt megvívják a háborút. Amikor a királyné unokaöccse, Lancel erősen eltúlzott hírrel érkezik a csata elvesztéséről, Dontos a lakosztályába küldi a lányt, aki a lángoktól megfutamodott tökrészeg Vérebet találja ott. A lovag felajánlja, hogy elviszi magával a lányt Deresbe, ám Sansa annyira retteg Clegane-től, és annyira bízik a Dontos által szervezett szöktetésben, hogy nem tart vele. Nem sokkal később kiderül: a csatát megfordította Tywin Lannister és hadainak érkezése. Nagyszabású ünnepségen mindenki megkapja a maga jutalmát, Tywin átveszi a Segítő láncát, a Kistanács felbontja Sansa és Joffrey jegyességét, hogy a Renly mellől a Lannisterek mellé pártoló Tyrell családot részesíthesse a kegyben: a király feleségül veszi Margaery Tyrellt. Sansa pár pillanatig tud csak örülni, ám Dontos tudatosítja benne: ettől ő még túsz marad. Ám belengeti neki: a királyi menyegző éjszakáján fogja várni a hajó, ami kiszabadítja. Egyetlen dolga van: viselje a drágaköves hajhálót, amit tőle kapott ajándékba.

Eltérések:
14, Apróság, de ha jól emlékszem, a sorozatban nem hajháló volt, hanem nyakék.

Tyrion Lannister Királyvárban a józanság egyetlen képviselője (már ez is ellentmond a sorozatnak...)
Tyrion apja tiltása ellenére magával hozza Királyvárba Shae-t, s bár egy saját házban helyezi el, Varys előtt azonnal lebukik vele. Első intézkedéseiként felméri, hogy az udvartartás mely tagjai Cersei kémjei, s szépen sorban megszabadul tőlük. Majd nővérét tovább bőszítve - bár nem ezzel a céllal -, biztonságba helyezi Joffrey öccsét, Tommen herceget, és húgát, Myrcella hercegnőt. Az udvar éppen Myrcella hajójának kifutását követően lovagol át a városon, amikor a háborús helyzet miatt nyomorgó közemberek megtámadják őket. Tyrion mindeközben készülődik a Stannis elleni csatára: hatalmas láncot kovácsoltat, illetve meglátogatja a piromantákat, akik futótüzet készítenek számára. Közben próbálja Shae-t is biztonságba helyezni - attól fél, hogy bármi lesz is a csata kimenetele, egy mindentől távoli házban egyedül élő nő csak rosszul járhat. Végül egy, az udvarban élő hölgynek lesz a szolgálólánya. Közben Varys hírét hozza annak, hogyan halt meg Renly, s ha már mágia, elmeséli azt is, hogyan lett eunuch, s ennek mi köze a varázsláshoz. A csatában egy ideig minden Tyrion tervei szerint halad: Stannis hajói beúsznak a Feketevíz öbölbe, a visszautat lezárja mögöttük Tyrion lánca, a futótűz elpusztít mindent. Akit sikerült partra tenni, azok ellen maga Tyrion vezeti a védőket, mert a Véreb a lángoktól megvadult, és otthagyta az egész cirkuszt. Igen ám, de a lánc miatt feltorlódott hajók idővel hajóhídként kezdenek viselkedni, amin át megindulnak Stannis túlsó parton várakozó emberei. Tyrion elindul ellenük, de aztán a hajó, amin éppen áll, átmegy Titanicba. Egy Királyi Testőr nyújtja a kezét, hogy visszahúzza a szomszéd hajó fedélzetére, ám álnokul pengét ránt. Podrick, a fegyverhordozó leszúrja a támadót, és megmenti urát. Hosszú lázálmodás után tér magához Tyrion, és megtudja, hogy a csatát apja seregei megnyerték, ő már nem Segítő, és hiányzik a fél orra.

Eltérések:
15, A sorozatban Shae kapásból Sansa szolgálólánya lett. A regényben saját házat kap, szép ruhákat, ékszereket, saját udvartartást. Tyrion egy városszéli bordélyházból induló rejtekfolyosón át látogatja. Ez később fájni fog az örömlánynak, akinek a szobájából indul a titkos járat. Amikor Cersei meg akarja fenyíteni Tyriont azzal, hogy foglyul ejti a szajháját, Shae helyett ezt a bizonyos lányt fogatja el és kínozza meg.

Havas Jon élete kevésbé fordulatos ebben a kötetben.
Amikor megtudja, hogy Robb király lett, parancsnoka, Mormont elmeséli neki Aemon mester élettörténetét (sokadik fiú a Targaryenek között, s már rég az Őrség mestere, mikor az összes rokonát megölik, így elveszítik a trónt), csak hogy biztosan megértse: nincs olyan opció, hogy elhagyja az Őrséget. A Falon túl sorra járják a vadak kiürült falvait, mígnem Crasterhez érnek. A sorozatban itt sok a feszkó, a regényben csak egy éjszakát maradnak, és mennek is tovább. Persze Samnek ennyi is elég, hogy megismerkedjen Szegfűvel, aki várandós. A Fekete várból érkezettek letáboroznak az Elsők Öklén, és várják az Árnyéktoronyból érkezőket, akiket a híres Félkezű Qhorin vezet. Várakozás közben Jon talál egy csomagot, ami obszidián pengéket rejt. Miután egyesül az Őrség két csapata, felderítő osztagot szerveznek, ebbe maga a Félkezű választja be Havas Jont. Megindulnak észak felé, s belefutnak a vadak egyik felderítő csapatába. Jon elfogja Ygritte-et, ám mikor magára marad vele, hogy kivégezze, nem tudja megtenni, elengedi. A felderítőkkel továbbra is észak felé tartanak, amikor egy éjjel Jonnak farkasálma van: Szellem szemén keresztül látja a vadak táborát. Ugyanakkor felfedezik az őket követő sast - a tapasztaltabb felderítők rögtön tudják, hogy egy varg által irányított madárral van dolguk, így egy lépésük sem marad titokban a vadak előtt. Visszavonulnak, ám egyre kevesebben maradnak, míg végül csak Félkezű Qhorin és Jon várja be az őket utolérő vadakat. Mielőtt sor kerülne a találkozásra, Qhorin megesketi Jont, hogy bármit kelljen is tennie, álljon át a vadak oldalára, s bejutva közéjük, derítse ki, hogy miért gyűltek össze, és mi a szándékuk.

Eltérések:
16, Azt már írtam fentebb, hogy Crasternél nincs feszkózás. Míg a sorozatban komoly konfliktus, hogy Jon kilesi, hogy Craster a fiú gyerekeit felajánlja a Másoknak, itt erről szó sincs. Szegfű mondja el, hogy mi lesz a fiú gyermekek sorsa, ezzel próbálja rávenni Jont, hogy szöktessék meg.
17, A sorozatban az obszidián pengéket Sam, Grenn és Edd találják meg latrina-ásás közben.
18, A sorozatban Jon és Ygritte hosszasan fogócskáznak, miután a fiú nem végzi ki a lányt, s végül a vadak karjaiba vezeti, akik már elfogták Qhorint. A regényben teljesen máshogy alakul ez a sztori, de ezt fent már leírtam.

Daenerys Targaryen továbbra is a világ másik végén próbál életben maradni.
A vörös üstököst saját vezércsillagának tekinti, így azt követi Drogo egykor khalasarjának maradékával. Nagyon sokáig vándorolnak, éheznek és szomjaznak, mire egy elhagyatott városba érkeznek. Itt egy időre letelepszenek, majd miután némi erőt gyűjtöttek, elküldi az embereit különböző irányokba, hogy találjanak valami lakott települést. Végül Qarth városából érkeznek követek, és hajlandóak a lányt és kíséretét befogadni. Daenerys itt kapja a hírt, hogy Robert meghalt. Tudja, hogy most kellene megérkezni a Westerosba, ám pénze továbbra sincs. Illetve valamennyi vagyona gyűlik, mert számos látogatója érkezik, akik ajándékokat hoznak, hogy láthassák a sárkányokat, de ebből hajót még nem tud venni. A város nemeseitől sem számíthat támogatásra, így végül felkeresi a Halhatatlanok házát, hátha ott segítséget kap. A Halhatatlanok háza elég beteg hely, gyorsan fel is gyújtja. Mivel vendéglátójához, Xaro Xoan Daxoshoz nem hajlandó feleségül menni, nála sem maradhat tovább. Jorah-val a kikötőbe mennek, hátha sikerül megalkudni egy kapitánnyal, hogy elvigye őket. A kikötőben egy Dany ellen irányuló merényletet megakadályoz egy idős, de energikus fickó. Kiderül, hogy az öreget, Arstant, aki egy kövér, harcos eunuch, Belwas fegyverhordozója, Daenerys régi szövetségese, Illyrio tanácsos küldte három hajóval, hogy vigyék haza a lányt.

Eltérések:
19, Tényleg elég vacak volt a khalasar pusztabeli vándorlása, de olyan levágott fejes jelenetek nem voltak, mint a sorozatban.
20, Cserébe viszont a sorozatban nem szerepelt a kihalt város, mint első bázis.
21, A sorozatban a Halhatatlanok háza egy nagyon magas torony volt, a helyi varázslómesterek játszótere, ahová Dany azért ment, hogy visszaszerezze az ellopott sárkányait. A regényben a Halhatatlanok háza egy nagyon hosszú, földszintes ház, amibe ugyan Dany a helyi varázslómester útmutatása alapján megy, de azt követve célt is ér. Azért jön ide, mert abban bízik, hogy ha Qarth vezetői nem is támogatják, a felettük álló szerv, a Halhatatlanok talán igen. Nos, a Halhatatlanok valójában az egykori vezetők szellemei, akik a betévedők életerejét kiszívva maradnak jelen a világban. Dany csak azért jut ki élve, mert a vele levő sárkány felégeti a közös "erőforrásként" működő szívet...
22, Míg a sorozatban az a plot twist, hogy Dany elrabolt sárkányait valójában vendéglátója, Xaro raboltatta el, hogy belekényszerítse a házasságba, mellesleg Dany eltűnt szolgálólányát az ágyasává fogadta, s Daenerys, mikor erre rájön, mindkettőjüket Xaro páncéltermébe záratja, s a qarth-i ingóságaiból vesz hajókat... Na, a regényben a sárkányokat nem rabolja el senki, s Dany csak simán elmegy a hajókkal, amik Pentosból jöttek érte.

Huh. Vége.

Megígértem, hogy ez a bejegyzés rövidebb lesz, mint a legutóbbi. Érzésem szerint sokkal hosszabb. Mentségemre szóljon, hogy a könyv is hosszabb, mint az előző. S már itt is pofátlanul sok mindent csalt el a sorozat, így erről is sokat kellett írni. Előre rettegek a következő kötettől. :D

Forrás: itt

912 oldal, 730 gramm. (100 grammot rávert az előző kötetre.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr4916489522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása