MERLE MEGMONDJA

Arthur Conan Doyle: A négyek jele

2020. április 09. 16:31 - morgen hart

Helikon 28/80

Egyszerűen nem tudok úgy Sherlockot olvasni, hogy a sorok között ne ismernék rá a Poe-féle hagyományokra, s ne látnám meg Christie ihletforrásait.

moly

Nem először szembesülök vele, hogy szegény Arthur Conan Doyle munkásságát nem tudom önmagában szemlélni, mindig valahogy beszorul a számomra műfaj-meghatározó Edgar Allan Poe, s nagy kedvencem, Agatha Christie közé. Ráadásul ennek a regénynek a cselekménye nem is kötött le annyira, hogy ne kalandozzak el folyton, így talán most is inkább a kalandozásaimról tudok írni, mint magáról a kötetről.

Bár a történet egy eltűnt szülő utáni nyomozással indul, hamar rejtélyes gyilkosság helyszínére érnek hőseink: Sherlock, Watson, s Miss Morstan. A furcsa bűneset körülményei határozottan emlékeztetnek A Morgue utcai kettős gyilkosság esetére, még ha az elkövetők ebben az esetben hétköznapi, bár egzotikus származású embereknek is bizonyultak. A cselekmény előrehaladtával szerelmi szál is alakul: Watson doktor Hastings-kapitányi gyorsasággal bárgyul bele szép megbízójukba, Miss Morstanba. S ebben az esetben is kapunk egy hosszú elbeszélő részt a bűntett elkövetésének előzményeiről, bár itt, Poirot-val szemben maga a tettes a mesélő - úgy tűnik, Sherlockot jobban érdekli a bűnözői elme és motivációk, mint a saját zsenije.

Így összességében kapunk egy krimit, mely egy rejtéllyel indul, ami gyilkosságba fordul át, ami egy régmúlt bűntény messzire nyúló következménye. Van egy kokain- és/vagy munkafüggő nyomozónk, kiterjedt besúgóhálózattal. Van házasságba fajuló szerelembe esés is, valamint kincs, nyomor, távoli tájak, akció.

Akit érdekel az ilyesmi, ne fogja vissza magát.

h28.jpgA 27. kötet helyén egyelőre foghíj - Merlét váratlanul érte a könyvesboltok bezárása.

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr315600980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása