MERLE MEGMONDJA

John Stuart Mill: A szabadságról

2024. augusztus 27. 14:54 - morgen hart

Helikon 81/142

"Hogy az emberiség nem csalhatatlan, hogy igazságai nagyrészt féligazságok, hogy a nézetazonosság nem kívánatos, ha nem az ellenkező nézetek legszabadabb összehasonlításából ered, és hogy a különbözőség nemhogy nem baj, de mindaddig jó, amíg az emberiség nem lesz a jelenleginél sokkal inkább képes rá, hogy az igazság minden oldalát felismerje - ezek az alapelvek épp annyira alkalmazhatók az emberek cselekvéseire, mint vélekedéseikre."

Bookline

Kevéssé kedvező bizonyítványt állítok ki az általános műveltségemről, de az az igazság, hogy úgy kezdtem el olvasni ezt a kötetet, hogy fogalmam sem volt, hogy kicsoda John Stuart Mill. Így aztán az első néhány oldal után visszalapoztam a kötet elejére, ahol az ajánlás és a hozzá tartozó lábjegyzet szerepel, és nem akartam elhinni, hogy az utóbbiban szereplő 1858-as évszám nem elírás. Az volt ugyanis a benyomásom a szöveget olvasva, mintha az a 20. század második felében született volna. Később aztán a helyére került ez az időbeli kizökkenés-érzésem, ezzel együtt nagyon frissnek és ma is aktuálisnak tartom Mill kötetben szereplő gondolatait.

Aki egyébként közgazdász volt, filozófus, s politikusként egyebek mellett a nők jogainak egyenlőségéért küzdött. Ez már önmagában egy kivételes egyéniséget sejtet a 19. század derekán. És A szabadságról című kötetben szereplő gondolatokat ma olvasva nincs azokban semmi nóvum (bár elmerenghet az olvasó azon, hogy vajon sok esetben magától értetődő mivoltuk ellenére miért is nem gyakoroljuk őket), de az mindenképp meglepő, hogy az 1800-as években fogalmazták meg őket.

És hogy mik a főbb témák? Erről már akkor átfogó képet kapunk, ha csak a címeket pörgetjük át: gondolat- és szólásszabadság; az egyéniség, mint a jólét egyik eleme; a társadalom egyén feletti hatalmának korlátai. Legalább annyira politikus, mint filozofikus mű, ennek ellenére meglepően olvasmányos, "könnyen fogyasztható". Újabb olyan zsebkönyv, ami biztos, hogy nem került volna a kezembe, ha nem kerül be a sorozatba, s örülök, hogy bekerült. :)

h81.jpg

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr4718475873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása