MERLE MEGMONDJA

Salman Rushdie: Kelet, Nyugat

2022. július 14. 11:29 - morgen hart

Helikon 51/123

Semmit sem olvastam még Rushdie-tól, abszolút nem tudtam, mire számítsak. Ami az ismeretlennél mindig megfordul a fejemben: biztos szenvedős olvasmány lesz. Ennél a kötetnél hál'Istennek ez csupán kellemetlenkedő előítélet volt. A Kelet, Nyugat egy szerethető, kellemes olvasmány.

helikon/libri

A kilenc novellából álló kötet háromszor három egységre van osztva. A rendszert szerető agyamnak már önmagában ez a gesztus jól esett. Az első három novella a Kelet című egységet alkotja, a második három a Nyugat címűt, az utolsó három pedig a Kelet, Nyugat cím alá sorolódik. A keleti mesék nagyon jó atmoszférájú történetek, jellemzően valamilyen tanulsággal, amiket cseppet sem csorbít, hogy a modern jelenségek is belopóznak ebbe a világba. A nyugati novellák tipikus, mindenki által ismert történelmi, irodalmi, popkulturális jelenségeket dolgoznak fel. Nekem talán ez tetszett a legkevésbé, megterhelő volt számomra a narráció stílusa. A legjobbak talán a két világ találkozását feldolgozó Kelet, Nyugat-sztorik voltak, ahol a két nagyon különböző kultúra összefonódása vagy épp konfliktusai jelennek meg.

Szóval az előítéleteket félretéve ajánlom bárkinek is ezt a könyvet, mert könnyen fogyasztható, szórakoztató és még épülhet is általa az olvasó empátiában, ismeretben.

Utóirat: Szabó Levente borítója megint remek.

h51.jpg

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr6217798967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása