MERLE MEGMONDJA

Rejtő Jenő: Az elveszett cirkáló

2022. március 22. 14:31 - morgen hart

Helikon 50/115

"Piszkos Fred lett a kapitány. Először örült, hiszen valamikor tiszt volt egy cirkálón, de később szerencsétlen lett, mert életveszélyes fenyegetésekkel rákényszerítették, hogy megfürödjön..."

Helikon

Rejtő Jenőt olvasni nekem olyan, itt ebben a HZSK-kalandban, mint egy világkörüli út rengeteg új élménye, impressziója, benyomása közepette megpihenni otthon, a kanapéra kuporodva kényelmes szabadidő naciban, vajjal megkent, fokhagymás zsemlét majszolva.

Kicsit talán zavaros kép, de remélem érthető. :)

Ez a kötet valójában egy Rejtő-esszencia: vannak benne városi és tengeri csavargók, katonaság és légió, félreértések, félrevezetések, hűség, barátság szerelem. És Piszkos Fred. Nem mernék rá megesküdni, de impresszióim szerint ez az első Rejtő-regény, amiben megjelenik az ikonikus figura.

A történet pedig szokás szerint egyszerűen indul, aztán átláthatatlanul összebonyolódik, míg végül a rosszak elnyerik méltó büntetésüket, a jók pedig megérdemelt jutalmukat. Rejtő-világát azért szeretem, mert bár a háttérben mindig megjelenik, hogy a való életben lehetőleg semmi jóra ne számítson az ember, a történeteiben a betyárbecsület és a jóindulat mindig helyre tudja hozni a legelcseszettebb helyzeteket is.

Na hát, erről szól Az elveszett cirkáló.

h50_2.jpg

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr2617764756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2022.03.23. 08:21:05

Jól emlékszel, ez az első. Sajnos a kiadók általában rossz sorrendben jelentetik meg vagy párosítják össze őket, előre véve a Piszkos Fred, a kapitányt, és összepárosítva a két cirkálós címűt. A négy könyv sztorija pedig egyes szálakon lazán össze is függ, de nem a helyes sorrendben olvasva ezek nem jönnek ki, és itt-ott zavart is okoznak.
A helyes sorrend:
1. Az elveszett cirkáló: Itt ismerjük meg Piszkos Fredet, és egész világát, az őt körülvevő figurák többségét.
2. Piszkos Fred, a kapitány: Ebben bukkan fel Fülig Jimmy, és sok újat megtudunk Piszkos Fredről is.
3. Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára: Itt találkozunk először Wagner úrral.
4. A megkerült cirkáló: A cím becsapós, a megkerülés nincs összefüggésben az első rész címében említett elveszéssel.
süti beállítások módosítása