MERLE MEGMONDJA

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd

2022. február 23. 19:36 - morgen hart

Helikon 49/115

A háborúnak valójában nincsen semmi értelme. Felfoghatatlan számban halnak meg fölöslegesen emberek. Így megy ez.

(moly)

Vonnegut a regényében két síkon és számtalan idősíkban próbálja meg a fentieket megértetni az olvasóval. Az egyik cselekményszálban az írói én elénk tárja, hogy mennyire küzdelmesen jutott el odáig, hogy kiírja magából Drezda elpusztításának élményét (az esemény idején Drezdában volt hadifogoly). A másik szálban a katonának teljesen alkalmatlan Billy Pilgrim életén keresztül látjuk a háború teljesen abszurd, nyomorúságos és értelmetlen mivoltát, miközben Billy katona, hadifogoly, mindentől megijedő kisgyerek, menő látszerész és "állatkerti" látványosság.

Az írás egészét áthatja egyfajta keserű humor, amire a pontot a tralfamadoriak sztoikus, bölcs nyugalma teszi fel. Ennek a történetnek nincs igazán eleje, és nincs vége. Mindig aktuális. Mindig van háború, amin igazán senki nem nyer, de rengetegen egy életen át viselik a lelkükön-testükön a hatásait.

Valahol hátborzongató, hogy ez a kötet éppen most került sorra. Bár a tralfamadoriak szerint csak az emberi tudat korlátoltságának terméke a "most". Ugye...

274461801_3155928331349593_5864978670096652387_n.jpg

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr2017597336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása