MERLE MEGMONDJA

Jaroslav Hasek: A Balaton partján - és más írások

2022. február 05. 19:39 - morgen hart

Helikon 47/113

A kötet novelláit olvasva azt éreztem, hogy némelyik írást simán írhatta volna Karinthy, Örkény, Rejtő, Mikszáth vagy Tamási Áron...

/Libri/

Valószínűleg ez egyenes következménye annak, hogy a szerző az Osztrák-Magyar Monarchia szülötte, s ha minden igaz, (a wikipédia szerint) magyarul is tudott.

Annyiban teljesen új volt nekem az élmény, hogy Hasek legismertebb művét, a Svejket nem olvastam. Persze modoráról, hangulatáról hallottam már, így nem lepett meg az az állandóan jelenlévő szarkazmus, irónia, ami az egyes írásokat áthatotta.

Valójában a történetek alapszituációi nem humorosak. Sokkal inkább kellemetlenek, kínosak. Ám Hasek képes arra, hogy minden helyzetet nevetségessé tegyen - minél komolyabb, annál inkább. Ehhez jön az a fajta rokonszenv, amitől azt érzi az olvasó, hogy teljesen mindegy, hogy a történet Csehországban, Erdélyben vagy éppen a Balaton partján játszódik, ő ismeri ezeket az embertípusokat, ezeket a mechanizmusokat, amikből az egyes történetek felépülnek.

Röviden: remek szerző, remek novellák, remek gyűjtemény. Öröm volt olvasni.

h47.jpg

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr7616977438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása