MERLE MEGMONDJA

George R. R. Martin: Kardok Vihara

2021. november 04. 20:23 - morgen hart

A tűz és jég dala III.

A tűz és jég dala regények vs. sorozat összehasonlítás harmadik részéhez érkeztünk. Ezek a bejegyzések legalább annyira fajsúlyos olvasmányok, mint maguk a regények - nincs mit tenni. Ennek ellenére, ha már belevágtam, végigírom, hátha másnak is piszkálja a fantáziáját, hogy a sorozat mit írt át az eredeti történethez képest.

Forrás: itt

Az egész "Miért írom?"-sztoriról ide kattintva olvashattok. Elöljáróban annyit a harmadik kötethez, hogy itt a sorozat készítői már sokkal bátrabban variáltak a szálakkal - simán felcseréltek időrendeket, tüntettek el regénybeli szereplőket, hogy azoknak a sztoriját egy már ismert karakterrel játszassák el. Ja, s még egy apróság: A Kardok Viharát nem a harmadik, hanem a harmadik ÉS a negyedik évadban dolgozzák fel. Meg egy kicsit az ötödikben. De erről majd Havas Jonnál...

prológusban az Elsők Öklén táborozó Őrség tagjai között Aemon mester egykori intézője (aki Sam kinevezése miatt veszítette el a kényelmes pozícióját) éppen puccsot szervez Mormont ellen, amikor megszólal a kürt. Háromszor...

Ha már így in medias res nyitottunk, kezdjük Samwell Tarly történetszálával a mesét, bár nagyon messzire fog vezetni. Sam szenved a hóban és egyáltalán nem akar emlékezni a mészárlásra, ami az Elsők Öklén történt. Grenn próbálja tartani benne a lelket, végül egy bivalyerős társuk, Kicsi Paul veszi ölbe (!) a fiút, és cipeli. Persze egyre jobban lemaradnak, s beéri őket egy Más. Kicsi Paul meghal, Sam kétségbeesésében beledöf a lénybe egy obszidián pengét - s láss csodát, a Más megsemmisül. A megtépázott Őrség maradéka Craster erődjében gyűjti az erőt. Samre ráragad a Gyilkos gúnynév, Mormont azonban mást lát meg a megmenekülésének történetében: felismeri, hogy az Őrség szem elől tévesztette a valódi célt. Nem a vadak ellen kellene harcolniuk, hanem azok ellen, amik ellen a Fal épült. Közben az éhező, sebesült emberek fellázadnak, s Craster is, a Vén Medve is meghal. Craster feleségei Samre bízzák Szegfűt, és útnak indítják őket a fejetlenségben a Fal felé. Természetesen eltévednek. Egy éjszaka aztán arra ébrednek, hogy az Éjjeli Őrség halott tagjai körbevették őket. Aztán megérkezik a felmentő sereg egy jávorszarvason lovagoló, fekete köpenyes, fekete kezű ember képében. Hirtelen váltással Sam és Szegfű a Fekete Várban van, ahol Havas Jon kegyvesztettként tengődik, a testvérek pedig nem jutnak dűlőre az új parancsnok megválasztásának kérdésében. Amúgy Stannis Baratheon is éppen a Fekete Várban üdül, és egyre türelmetlenebbül várja a parancsnok megválasztását, mert bizniszelni akar az Őrséggel a Fal védelmében. Sam kihasználja a jelöltekre nehezedő nyomást, és szervezkedni kezd... 

Ehhez képest a sorozatban:
1, Nem volt Kicsi Paul.
2, A Más leszúrása már Craster erődje után történik, amikor Szegfűvel vándorolnak a Fal felé.
3, Így aztán Mormont megvilágosodása sem történik meg.
4, A holtak nem támadják meg őket, és nem jön a jávorszarvason lovagló sem.
5, A könyvben nem viszi el Szegfűt Vakondvárosba Sam, tök jól megvan a Fekete Várban a lány.

Azt hiszem, hogy ahhoz, hogy Sam sztorijának a vége értelmet nyerjen, Havas Jon történetével kell folytatnom a leírást. Jon fogolyként megérkezik a vadak táborába, ahol a Falon túli király színe elé viszik. Itt először a harcias kinézetű Tormunddal találkozik, majd előlép az addig hangszerét pengető Mance Rayder. Itt egy kis beszélgetés, nem egetverő infó, de érdekes, hogy kiderül: a vadak kb. tényleg üdülni járnak Délre, Mance is átrándult, amikor Robert király kíséretével Deresbe látogatott - csatlakozott a zenészekhez, s részt vett a bulin. Végül Jont befogadja a vadak közé, Tormund veszi a szárnyai alá. Miközben megtekintik a mamutokat és óriásokat, elregéli saját legendáriumát is.
A vonuló vadak megérkeznek az Elsők Öklére, ahol Jon szembesül a mészárlás nyomaival. Ugyanakkor az is kiderül Mance számára, hogy a fiú nem mondott teljesen igazat arról, hogy az Őrségnek mennyi embere, mi célból jött északra. Büntetésből beosztja a falmászók csapatába. Nagyon szép jelenetben vesz búcsút Jon Szellemtől - teljesen logikusan, hiszen fogalma sincs róla, fogja-e még látni a farkasát, miután a Fal két különböző oldalára kerülnek. Százan készülnek átmenni a Falon. Három néhány fős csapat kezdi meg a mászást, kettő ér fel: ők létrákat engednek le a lent maradottaknak. A Fal déli oldalán egy faluban - nem messze egy toronytól, ahol Bran-ék rejtőznek -, a vadak szembetalálják magukat egy helyivel. Jont próbára teszik: neki kell kivégezni a falusit. Jon nem hajlandó rá, Ygritte cselekszik helyette. Összetűzés alakul ki, amiben egyszer csak felbukkan egy rémfarkas. Ekkor Jonnak lehetősége nyílik menekülni, amit meg is tesz az öregember lován, combjában nyílvesszővel. Valahogy elvergődik a Fekete Várba, ahol csupa rossz hír várja.
Egyrészt a Falon túlról mindössze egy tucat testvére jutott vissza. Másrészt elveszett Deres az öccseivel együtt - ez az infó egy kicsit összezavarja, mert a faluban lezajlott csetepatéban felbukkanó rémfarkasban Bran farkasát vélte felismerni. Nincs idő nagyon merengeni, mert megérkeznek délről a vadak, akikkel megmászta a Falat. A Fekete Vár komoly sérüléseket szenved el, de az átjárót megvédi az Őrség. Ygritte ekkor hal meg. Pár nappal később megérkeznek a vadak északról. Az Őrség heroikus küzdelemben visszaveri az első támadást. A kaput ugyan áttörte az óriások királya, de az Őrség félkezű kovácsa által vezetett csapat megállította. Mivel - Mormont halála okán - a kovács volt az ideiglenesen kinevezett parancsnok, s ő elesett, újabb parancsnok kell. Aemon mester Havas Jont választja. Jon vezetésével újabb támadást vernek vissza a Fekete Vár megmaradt őrei, amikor a Keleti Őrségből megérkezik Alliser Thorne (Jon ősellensége a Fekete Várban) és Janos Slynt (Királyvárban a városi őrség parancsnoka volt, amíg Tyrion nem száműzte az Őrségbe). A két nagyon szimpatikus úrnak a legfontosabb dolga az adott helyzetben, hogy megbüntessék az áruló fattyút. Nem sokkal később kihúzzák a jégbe vájt cellából, és a Falon túlra küldik, Mance Rayderrel tárgyalni. A vadak ultimátumot adnak: vagy átengedik őket a Falon (hogy a Mások ne gázolják le őket), vagy megfújják a varázskürtöt, amitől leomlik a Fal, s nem lesz ami megállítsa a Másokat. Nagyjából itt tartanak a beszélgetésben, mikor lovasok rohanják le a tábort.
Miután Stannis rendet tett a vadak gyülekezetében, beköltözik a Fekete Várba. Itt magához rendeli Jont, s elmondja, hogy megvilágosodott: a királyság csak akkor lehet az övé, ha megvédi a legfőbb ellenségtől, aki északról érkezik. Ehhez viszont szüksége van Deres urának a zászlóhordozóira, s mivel Deresnek aktuálisan nincsen ura, királyként legalizálhatja Jont a fattyú státuszból. Havas Jon kisfiú kora óta szeretett volna Stark lenni, mégsem tud azonnal igen mondani az ajánlatra. Töprengés közben átmegy a Fal északi oldalára, ahol szembetalálja magát Szelemmel. Ez a találkozás eszébe juttatja, hogy Stark gyerekek farkasai szürkék és barnák voltak, míg az övé hófehér. Ez segít meghozni a döntést. A testvéreihez csatlakozva az étkezőben hatalmas felfordulásra érkezik. Azzal szembesül, hogy az ő neve is a parancsnoki jelöltek közé kerül. És Sam szervezkedésének köszönhetően megnyeri a választást.

6, Míg a sorozatban Tormund védjegye a vörös haja és szakálla, itt kopasz. A szakálla tényleg jelentékeny, de nem vörös, hanem ősz.
7, A sorozatból kimaradtak apróságok, mint Mance déli kirándulásai, Jon és Szellem búcsúja.
8, A feldolgozásban Jon nem büntiből került a falmászó csapatba, hanem mert ismeri a Fekete Várat.
9, Itt a falon százan másznak át, nem egy húsz fős csapat.
10, Itt csak összefutnak egy falusival, a sorozatban az Őrség számára lovakat tenyésztő fickót rohanják le az otthonában.
11, A sorozatban, amikor Jon felépül, már Allyser Thorne és Janos Slynt parancsnokol, és még nagyon nem támadnak a vadak, Jonnak van ideje megszervezni egy csapatot, akik Cruster erődjébe mennek megbosszulni Mormont halálát. Odamennek, lekardozzák őket.
12, Vargo Hoatot megöli Hodor Bran irányítása alatt. Na ez egy külön vicces mondat. Nem is tudom, hogy a sorozatban hogy került Vargo Hoat az Őrségbe - ugye ő az, aki elkapta Brienne-t és Jaimet, s lecsapta/lecsapatta utóbbi kezét (attól függ, hogy a regényt vagy a sorozatot nézzük). A regényben megbolondul heveny vérmérgezés folytán, amit az okozott, hogy Brienne leharapta a fülét, majd a Hegy apró darabokra cincálta. Arra nem emlékszem, hogy Branék járnak-e a sorozatban Craster erődjében, ha el is jutnak oda, nem a negyedik évad végéig teszik.
13, A sorozatban vadak északról és délről egyszerre támadnak. Alliser Thorne súlyosan megsebesül, Janos Slynt egy gyáva fütyi - a regényben ugye ekkor még ott sincsenek.
14, Az első éjszakai rohamot követően Jon északra megy a vadak táborába Mance-el tárgyalni, mert tudja, hogy nincs esélyük a vadak ellen. A regényben többször is visszaverik a támadást.
15, A sorozatban Grenn esik el a kaput védve. :(

Mivel mindkét előző történetben érintőlegesen megjelent Bran Stark, vele folytatom. A Reed testvérekkel és Hodorral bujkálnak. Közben Bran próbálgatja átvenni az irányítást Nyár tudata felett a farkasálmokban, de nem sikerül. Lamentálnak egy sort a fiatalok, hogy merre is menjenek, végül arra jutnak, hogy nincs más választás, mint Észak, ha meg akarják találni a háromszemű hollót. Mennek, mennek, mendegélnek, történeteket mesélnek. Végül elérkeznek egy tóhoz, melyek a partján egy leégett falu áll, a közepén pedig egy torony. Brannek eszébe jut egy mese gyerekkorából egy toronyról, melyhez titkos vízi úton át lehet bejutni - meg is találják az ösvényt, s éppen bekuckóznak a toronyba, mikor kitör a vihar. A toronyból látják, hogy a faluba emberek érkeznek, közben Hodor a vihartól hisztérikussá válik. Bran nagyon akarja, hogy csöndben maradjon, s láss csodát: Hodor elhallgat. Ezután farkasként megnézi, mi a helyzet odakint. (Itt visszautalnék a Jon sztorijában felbukkanó farkasra.) Éjvárba mennek a fiatalok, mert Jojen azt álmodta, hogy ezen a helyen fognak átjutni a Falon. Bran retteg, mert rengeteg rémmesét hallott erről a helyről. Később hangokat vél hallani. Majd kiderül, nem csak képzelődött: a konyha közepén, ahol meghúzták magukat, van egy kút. A kútból pedig előbukkan Sam és Szegfű. Az első ijedtség után Sam elmondja, hogy a rénszarvasogoló alak megbízta őt azzal, hogy Branéket vezesse át a varázskapun, amihez a kúton át vezet az út.

16, A regényfolyamban ugye már az előző kötetben találkoztak a Reedekkel Branék, együtt menekültek Deresből. A sorozatban már úton vannak a fal felé - Hodor, Osha, Rickon és Bran, amikor összetalálkoznak a Reed testvérpárral.
17, Nem túl nagy különbség, de a sorozatban egy sima lakótoronyban húzódnak meg, nem egy tó közepén.
18, Illetve A sorozatban Sam nem azzal a megbízatással érkezik, hogy átvigye őket. Inkább lebeszélné az ifjakat.
19, És nincs is varázskapu - illetve Sam említi, de nem látjuk.

Jöjjön Tengerjáró Davos, ha már annyi szó esett arról, hogy Stannis a Fekete Várból próbálja megváltani a világot. A Hagymalovagot legutóbb akkor láttuk, amikor a Feketevízi csatában a futótűz elől vízbe vetette magát. Most ott vesszük fel a fonalat, hogy egy sziklán éhezik, szomjazik és égeti a nap. Imádkozik vagy a halálért, vagy egy hajóért. Hajó érkezik, ráadásul a kalózé, Salladhor Saané. Öreg barátja elviszi Sárkánykőre, de próbálja lebeszélni a partraszállásról - tudja, hogy nem vezet semmi jóra, ha megpróbálja megölni a vörös asszonyt. Davos nem jut el a királyig, a várnagy fogadja, és azonnal tömlöcbe veti a tervezett merénylet miatt. Később mellé zárják a király aktuális Segítőjét (a királyné valamelyik rokonát), aki megpróbált békét kötni a Lannisterekkel Stannis háta mögött. Amikor nyílik a cella ajtaja, nem a kegyelemre számító Segítőt, hanem Davost hívatja a király. A szigorú várnagy, a királyné nagybátyja út közben ismerteti a szabályokat Davossal: az a cél, hogy Stannis őt (mármint a várnagyot) nevezze ki új Segítőnek. Davosnak annyi a dolga, hogy ha a király megkérdezi a véleményét az általa (mármint a várnagy által) kieszelt haditervről, mondja azt, hogy csodálatos. A Hagymalovagnak azonban elvei vannak. Például az, hogy Stanissel mindig őszinte, így őszintén elmondja, hogy a várnagy terve ostobaság. Ezek után Stannis őt nevezi ki Segítőnek. Melisandre ekkor előad egy varázslatot: három piócát dobat Stannissel a tűzre, mely a három bitorlót jelképezi: Joffrey Baratheont, Balon Greyjoyt és Robb Starkot. Ezután tanácskozás következik, melyen a királyné rokonsága és Melisandre próbálja meggyőzni Stannist, hogy áldozza fel Robert király fattyát, Viharos Edricket (akit ugye az előző kötetben vett magához, miután bevette Viharvéget), mert az áldozattal felébreszthetne valami kősárkányt, aminek a hátán lovagolva legyőzhetné az összes ellenségét. Davos szerint ez amúgy is hülyeség, de gyerekeket meg eleve nem ölünk. Ezt követően megsejtjük, hogy Melisandre-ellenes urakkal szövetkezik, de ennél konkrétabb nem derül ki. Mindeközben olvasni tanul Pylos mestertől, és a kezébe kerül egy levél, ami az Éjjeli Őrségtől érkezett, de az előző Segítő nem látta indokoltnak, hogy Stannis elé kerüljön. Kiderül a szövetkezés tárgya: Davos megszökteti Robert fattyát. Közben híre érkezik Joffrey halálának. Melisandre és Stannis némi esélylatolgatás után arra jutnak, hogy biztos, ami biztos fel kell áldozni a fiút - itt Davos szerényen megjegyzi, hogy őt biztos nem, mert már nincs a szigeten, ellenben mutatna egy levelet...

20, Ha jól emlékszem, a sorozatban Davos már a Feketevízi csata előtt a Király Segítője lett, így aztán a cellájában is egyedül senyved, sőt itt tanul meg olvasni - Stannis lányától.
21, Mivel a sorozatból Viharos Edrick, az egyetlen elismert fattyú teljesen kimaradt, ott Gendryt, a kovácsinast akarnák feláldozni, és őt menti meg orvul Davos.
22, A piócákból mintha négy lett volna, de ebben nem vagyok száz százalékig biztos. De az tuti, hogy Gendry vérétől működött a varázslat.

Ha már Joffrey halála került szóba, ki mással is folytathatnánk, mint Tyrion Lannisterrel? Őt szintén a Feketevízi csatánál hagytuk el, mikor is megpróbálta megölni Joffrey testőreinek egyike, de Podrick Payne közbelépésnek köszönhetően csak az arcát vágta ketté. Nos, Tyrion lábadozik, Bronn tájékoztatja arról, hogy mit mulasztott: őt lovaggá ütötték, a törzsek szétszéledtek, a Városi Őrség sincs már a fennhatósága alatt. Benyújtja az apjának az igényét Casterly-hegyre, mint egyetlen öröklésre jogosult fia, ám csúnyán lepattan. Megpróbálja elküldeni Shaet Királyvártól jó messzire, ám csúnyán lepattan. A Kistanács házassági terveket szövöget: Kisujjat összeházasítanák Lisa Arrynnal, Cerseit Willas Tyrellel, Égikert örökösével, Tyriont pedig Sansa Starkkal - ez utóbbi frigy gyorsan meg is valósul. Tyriont a felesége utálja, a szeretőjét látszólag nem hozza lázba a családi állapotában beállt változás. Mindeközben a Tyrell család nem szeretné, ha beházasodna hozzájuk Cersei. Készülünk a királyi menyegzőre, Tyrion fogadja a dorne-i küldöttséget, ám rosszat sejt, mikor meglátja, hogy Doran herceg helyett annak öccse, Oberyn, a Vörös Vipera érkezett. (Itt egy kis anekdota arról, hogyan találkozott először Oberyn és Tyrion, bár erre utóbbi nem emlékszik, lévén csecsemő volt - viszont a korai találkozás hatására Oberyn messze földön az egyetlen, aki emberszámba veszi Tyriont.) A Lannisterek újfent tanácskoznak: hírét vették Robb Stark halálának, megállapítják, hogy bár ezért jött Oberyn, nem fogják átadni neki Gregor Clegane-t (utóbbi ölte meg Oberyn nővérét, és annak gyerekeit), ellenben kiházasítják Arya Starkot is (akiről időtlen ideje nem tudják, hogy hol van): Roose Bolton fattyához adják hozzá. Joffrey egy elszólása alapján Tyrionban felébred a gyanú, hogy unokaöccse küldhette a tőrös embert Bran Stark meggyilkolására, miután az lezuhant a falról. Nagyon szorgalmasan próbálkozik, hogy elnyerje Sansa bizalmát, de a sikernek a halvány jele sem mutatkozik. És eljön a királyi menyegző napja. A lakomán Joffrey hozza a formáját, szerintem senki nem lenne Tyrion helyében - egészen a galambpástétom által elkövetett királygyilkosságig. Cersei persze azonnal Tyrionra mutat, mint egyetlen lehetséges vádlottra. Így aztán megkezdődik a koncepciós per, amiben az egyik bíra maga a Vörös Vipera. Ezért aztán igen meglepő, mikor megjelenik Tyrionnál azzal, hogy ha valaki annyira bűnösnek látszik, mint ő, kizárt, hogy az legyen. Azt javasolja neki, hogy kérjen küzdelem általi ítéletet, s engedje, hogy ő legyen a bajnoka - erre személyes okai vannak. Az utolsó tárgyalási napon Shae is ellene vall, ekkor él az Oberyn által javasolt forgatókönyvvel. Cersei bajnoka a Hegy, így bejött Oberyn számítása, aki cicázik a monstrummal, s próbál belőle vallomást kicsikarni a saját ügyében. Addig-addig kekeckedik a dárdával földhöz szögezett Clegane-nel, míg az maga mellé nem rántja, és mind tudjuk, mi lesz a párharc vége... Tyrion a tömlöcében várja a halált, de Jaime érkezik helyette. Búcsúzóul bevallja, hogy Tyrion első felesége, akiről azt hazudták, hogy szajha volt, és büntetésből az apja teljes helyőrsége "igénybe vette a szolgáltatásait", valójában az az egyszerű parasztlány volt, akinek Tyrion megismerte. Így aztán Tyrion egy ponton faképnél hagyja Varyst, aki kivezeti Királyvárból a föld alatti katakombákon keresztül, és a Segítő Tornyába megy. Itt az apja ágyában váratlan szereplőt talál: Shaet. Miután a lánnyal végez, tökéletesen méltatlan helyzetben az árnyékszéken végez Tywinnal is.

Igazából Tyrion szála majdnem érintetlen.
23, Az egyik különbség abból adódik, hogy a sorozat készítői kispóroltak két Tyrellt a történetből - Loras két bátyját, így aztán ők kénytelen voltak Lorassal összeboronálni Cerseit.
24, Másrészt Shae továbbra sem Sansa szolgálólánya, szóval a regényben nem létezik az a bizarr szerelmi háromszög, ami a sorozatban.
25, Eredetileg nem Oberyn keresi fel Tyriont azzal, hogy a bajnoka lenne, hanem Shae vallomása után ő kér párharc általi ítéletet. Először a bátyját kéri fel, aki nem vállalja, mert nyomi. Aztán Bronnt, aki nem vállalja, mert nem hülye. És amikor már minden reményről letett, akkor jelentkezik be a Vörös Vipera.
26, Nincs beismerő vallomás Tyrion feleségéről. Egyszerűen attól durran el Tyrion agya, hogy az apja ágyában találja a nőt, akit szeretett.

Következzen a kedves nej, Sansa. Persze a kötet elején még Sansa Stark, olyannyira, hogy Lady Olenna és Margery felajánlják neki a harmadik Tyrell-fiút, mint jövendőbelit. Sansa rögtön szól is szárnysegédjének, Ser Dontosnak, hogy szöktetés lefújva, Égikertbe készül férjhez menni. Ehhez képest elég nagy sokk, amikor éppen ruhapróbán van - elgondolása szerint a királyi menyegzőre varrat neki ruhát Cersei -, amikor karon fogják, s elrángatják a szentélybe, ahol uccu összeesketik Tyrionnal. Nemes férjével megjelennek Joffrey menyegzői reggelijén, ahol egy nagyon értékes könyvet adnak a királynak nászajándékba - aki ezt rendkívül elegánsan felaprítja a nagyapjától kapott karddal (mely egyike a Ned Stark pengéjéből készített két kardnak). Legközelebb akkor találkozunk Sansával, mikor Joffrey éppen birokra kel a galambpástétommal - a történet végét a lány meg sem várja, az előre elrejtett csomagjához iramodik. Felfedezi, hogy a Dontostól kapott hajhálójából, melyet az instrukció szerint az esküvőn kellett viselnie, hiányzik egy kő. Annyira nem buta lány ez a Sansa, rögtön rosszat sejt. Dontos elvezeti egy eldugott kikötőbe, ahol egy hajó várja a fedélzetén Kisujjal, akinek éppen a Völgyben kellene tennie a szépet Lisa Arrynnak. Kisujj a fizetés helyett lelöveti Dontost, majd töredelmesen bevallja, hogy végig ő állt a részeges lovag mögött, s a Catelyn Stark iránti szerelemből tett mindent. Miközben Sansa megismerkedik Kisujj birtokával az Ujjakon, az egykori pénzmester Joffrey megmérgezésének a részleteibe is beavatja a lányt. Befut Lisa Arryn is, gyorsan hozzá is megy Kisujjhoz, hogy mielőbb elhálhassa vele a házasságot. Eközben Sansának meggyűlik a baja egy részeg dalnokkal, aki szeretné magáévá tenni a gyönyörű törvénytelen leányt (ez a fedősztori a kilétére), de Kisujj egy szolgája idejében közbelép. Sansát a nagynénje tájékoztatja, hogy amint megözvegyül (Tyrion kivégzése okán), hozzá kell mennie a nyolcéves unokatestvéréhez. A következő helyszín Sasfészek, Sansa várat épít a havazásban, Kisujj egy önfeledt pillanatban megcsókolja. A kínos szituáció nem tud elfajulni, mert a leendő férj megjelenik, s mókából lerombolja a hó-Derest. Sansa megfegyelmezi jövendőbelijét, mire az valamiféle rohamot kap. A lányt hívatja a nagynénje, de nem a kis Robert miatt, hanem a csók miatt. Ki akarja dobni a Hold ajtaján, ám Kisujj megint közbelép. Lisa számon kéri a csélcsapságot, és sorolni kezdi, ő mennyi mindent tett a férfiért: ő beszélte rá egykor a férjét, hogy az ismeretlen Petyr Baelisht alkalmazza, hogy - Kisujj kérésére - ő mérgezte meg a saját férjét, és írta meg a Starkoknak, hogy a Lannisterek tették, ezzel gyakorlatilag megágyazva az öt király háborújának. A tételes vallomás után Kisujj kilöki az asszonyt a mélybe.

27, Itt is a Tyrell-fiúk nem stimmelő létszámából adódik az egyik különbség.
28, Nyilván, Sansa mellől végig hiányzik Shae, aki nem a szolgálólánya.
29, A sorozatban az Ujjakon nem jár Kisujj és Sansa, rögtön a Sasfészekbe mennek.
30, Szerintem a sorozatban is felsejlik, hogy a legtöbb intrika mögött Kisujj áll, de talán ennyire egyértelműen nem derül ki, hogy tényleg mindennel kapcsolatban ő mozgatta a szálakat....
31, És Robert Arryn csak simán nyámnyila, de nem epilepsziás.

A Lannisterek érdekköreiben maradva jöjjön Jaime Lannister történetszála, aki először került be a "mesélők" közé. Szóval a Királyölőt Birenne és Ser Cleos (Frey, aki azt hiszem egy Lannister lányt vett feleségül - vagy fordítva?) menekítik az északiak elől. Nagyon izgalmas hajós üldözős jelenetekben kiderül, hogy Brienne egy igazi szuperwoman. Partraszállás után vesznek három lovat, s csakazértsem arra mennek, amerre a fogadós küldené őket. Így elkerülnek egy csapat útonállót (amint egy másik történetszálból kiderül), viszont belefutnak egy nyíleső-záporba. Ser Cleost elragadja a lova, Ser Cleos kardját viszont a megkötözött Jaime ragadja el, és megsebzi Brienne-t. Jaime megörvend, amikor kiderül, hogy a Véres Komédiásokba futottak bele, ám jókedvét szegi a tény, amikor kiderül, hogy a zsoldosok már nem a Lannisterek szolgálatában állnak. A csalódás azzal válik fokozhatatlanná, hogy a zsoldosvezér Vargo Hoat levágatja a kardforgató kezét. Jaime meg akar halni. Brienne visszadumálja az életbe. Jaime megakadályozza, hogy megerőszakolják. Roose Bolton nem dicséri meg a Kecskét, amiért hiányosan szállította le a Királyölőt, akit rögtön kezelésbe is vesz Qyburn, a láncát vesztett mester. A fürdőházban Jaime elmeséli Brienne-nek a királyölés igaz történetét. Később Roose Bolton vacsorázni hívja a duót, ahol ismerteti az erőviszonyok változását, és azt, hogy Jaime-t tovább engedi Királyvár felé, Brienne viszont Vargo Hoaté. Jaime nagy kísérettel el is indul, de végül visszafordul, hogy kimentse a némbert a medveveremből. Királyvárba érkezvén első dolga Joffrey éppen kihűlt teste fölött magáévá tenni Cerseit. Lefolytat egy vitát az apjával arról, hogy nem hajlandó kilépni a Királyi testőrségből, hogy megörökölhesse Casterly-hegyet. Végül elfoglalja parancsnoki pozícióját a Testőrségben, s a Ned Stark kardjából kovácsolt (másik) valyriai pengével útnak indítja Tarth-i Brienne-t a Stark lányok felkutatására.

32, A sorozatban a szöktetést egyedül csinálja Brienne, és sokkal kevésbé izgalmas az útjuk, mint a könyvben
33, A Brienne-Jaime párharcra egy hídon kerül sor, ahová nagyon nem szívesen ment a lány, itt kapják el őket Vargo Hoaték.
34, Illetve a sorozatban maga a Kecske csapja le Jaime kezét.
35, A következő szembeötlő különbség, hogy a sorozatban még él Joffrey, amikor Jaime-ék Királyvárba érnek, hiszen részt is vesznek a lakodalmon. Szóval itt az idővonal kicsit felborul.

A Stark lányok felkutatásának feladata eredetileg ugye Catelyn Starktól ered, aki Zúgóban várja fia visszatérését. Miután elengedi Jaime Lannistert, árulásáért büntetésre számíthat. Kérésére apja lakosztályában tölti az elzárását, így utolsó napjaiban ápolhatja az idős embert. A bátyja, Edmure hollókat küld szét azzal, hogy Jaime megszökött - így viszont Catelyn hiába engedte el, már nem jelent cserealapot a lányokért. Egy holló hírt hoz: Robb megsebesült a harcokban. Nem sokkal később megérkezik a szóban forgó, egészségesen, s vallomást tesz az anyjának: míg távol volt, megnősült. No nem egy badass, lábakat levágós, egzotikusan távoli helyről érkezett szépséggel esett szerelembe a harcmezőn... Éppen egy Lannister-csatlós család várát vették be amikor megsebesült, s a várkisasszony ápolta. Aztán hírt kapott Bran és Rickon haláláról, s hogy, hogy nem, a lánnyal vigasztalódott. Majd, mivel úriember, feleségül vette. Ezzel egy kisebb család csatlakozott Robb seregéhez, ellenben a teljes Frey haderő támogatását elvesztette. Ezen túllépve Edmund megkapja az elmarasztalást a Kőmalom melletti győzelemért, mivel így Robb hosszútávú stratégiáját húzta keresztbe. Rickard Karstarkon közben eluralkodik a bosszúvágy, és Lannister foglyokat végez ki. Robb példát statuál vele, s lefejezi. Hoster Tully (Catelyn apja) meghal, eltemetik. Ezt követően rossz hírek özöne érkezik: Sansát férjhez adták a Lannisterek, Bolton fattya felégette Derest, s ráadásul az Ikrekhez kell vonulniuk, mert az Átkelő Ura csak akkor bocsátja meg, hogy Robb az egyességet megszegve nem az ő családjába házasodott be, ha személyesen bocsánatot kér ÉS ha Edmure elveszi az egyik lányát. Így aztán Robb ezer fős kísérettel az Ikrek felé tart - a feleségét biztos ami biztos Zúgóban hagyja. Az úton éri a hír, hogy Balon Greyjoy meghalt - rögtön meg is születik a haditerv Észak visszafoglalására, amint lezajlott a Tully-Frey esküvő. Megérkezik a küldöttség, megtörténik a bocsánatkérés, megtekintik a menyasszonyt (mindenki megelégedésére), s körbejár a kenyér és a só. Az esküvőre szintén hivatalos Roose Bolton tájékoztatja a társaságot, hogy Theon életben van - fattya nemrég postázta a kisujjának lenyúzott bőrét. Lezajlik a menyegző, megtörténik az ágyba cipelés, megkezdődik a mészárlás. Miután Robbot megölik, Catelyn elméje megbomlik, de mire ezt észrevenné, már el is vágták a torkát...

36, Na itt már alaposan megkeveredik a sztori. A sorozatban akkor indulnak el egyáltalán Zúgóba Robb seregei, amikor hírét veszik Catelyn apjának halálának.  És ezzel egyszerre tudják meg azt is, hogy Deres leégett, Bran és Rickon eltűnt. Itt meg már az előző kötetben eltűntek a fiúk, ekkor engedte el Catelyn Jaime Lannistert.
37, Nincs semmiféle ápolgatás, pláne nincsenek rejtélyes infók, amik az önkívületben haldokló idős embertől származnának.
38, Aztán ott van Robb házassága. Úgy emlékszem, hogy már a második évadban feleségül veszi a Volantisból származó, harctéri sebesülteket ápoló lányt. Ehhez képest a regényben sokkal banálisabb a megházasodásának története.
39, De itt van annyi esze, hogy a feleségét nem viszi magával az Ikrekhez az esküvőre, így ő nem esik áldozatul a véres bosszúnak.

Mindeközben Arya Stark szökésben van Harrenhallból, Gendry, a kovácsinas, és Meleg Pite, a pékfiú társaságában. Észak felé tartanak, s kiderül, Arya is képes farkasálmodni (így ő már a harmadik a Stark-Havas klánból ezzel a képességgel, ugye). Éppen egy elhagyott kertből lopnak zöldséget, amikor rajtuk üt egy katona, egy dalnok, és egy íjász. A vándorok elkísérik őket egy fogadóba, megetetik őket, s próbálják rávenni őket, hogy adják el nekik a lovaikat. Amikor az útonállók társai is megjelennek, Arya első gondolata a menekülés, ám felismeri a férfiak között Deres egykori lovászinasát, aki előtt felfedi magát. A fiatalok - Meleg Pite kivételével, aki a fogadóban marad - csatlakoznak az útonállókhoz (Testvériség), mivel Arya azt hiszi, anyjához viszik Zúgóba. Amikor kiderül, hogy a Testvériség vezetőjéhez, Beric Dondarrionhoz tartanak, aki majd váltságdíjért cserébe juttatja vissza a családjához, szökni próbál, de a deresi embere visszaviszi. Kiderül, hogy maguk az emberek sem tudják, hol van a vezetőjük, így hosszas kutatás következik. Megállnak egy Magas Szív nevű hegytetőn, ahol éjszaka megjelenik egy öregasszony - feltehetően az Erdő Gyermekei közül való -, aki tájékoztatja a csapat vezetőit a zöldálmairól. Aztán egy nagyon furcsa városban szállnak meg egy bordélyban, egy bizonyos Őrült Vadászra várakozva - aki másnap meg is érkezik, s fogolyként hozza magával a Vérebet. A Testvériség emberei rábeszélik, hogy tartson velük Dondarrionhoz, s vigye magával Clegane-t is. Végre megérkeznek, s Arya végre meglátja az annyit emlegetett Beric Dondarriont és Myri Thorost. Ők számos gyilkossággal megvádolják a Vérebet, aki mindent tagad, kivéve Arya vádját, aki egykori barátjának, a henteslegénynek a legázolását emlegeti fel. Beric párbajra hívja a vádlottat, melynek kimenetelét a Fény Ura ítéleteként fogadják el. Clegane győz a harcban, így ártatlannak nyilvánítják. Arya legnagyobb döbbenetére azonban a harcos visszatér az életbe - később elmeséli a lánynak a halálait, és azt, hogy minél többször hal meg és jön vissza, annál inkább elveszíti önmagát. Közben Gendry felesküszik a Testvériségre, így Arya utolsó szövetségesét is elveszíti. Végre megindulnak Zúgó felé, ám a már említett varázshegyen az öregasszony az Ikrek felé küldi őket, mondván Catelynt és Robbot ott fogják megtalálni, esküvőre mentek. A lány szóba elegyedik Dondarrion fegyverhordozójával, és érdekes dolgot tud meg Jonról. A fegyverhordozó egy dorne-i nemes család sarja, és az ő egykori dajkája Havas Jon édesanyja. Mivel a fiú azzal folytatja a sztorit, hogy valamelyik nő rokona és Ned Stark között volt valami szerelmi szövődés, ami Arya szerint teljességgel lehetetlen, ezért a Jonra vonatkozó infót is fenntartással kezeli. Mindeközben Bericék még mindig azon hezitálnak, hogy Zúgóba vagy az Ikrekbe menjenek, mire Arya fogja magát, és megszökik. S egyenesen a Véreb karjaiba fut bele, aki az elkobzott pénze miatt követi a Testvériséget szabadon engedése óta. Új útitársának próbálgatja a türelmét, aztán alaposan meglepődik, mikor kiderül, hogy fölöslegesen piszkálja Clegane-t, az nem Királyvárba hurcolja vissza, hanem az Ikrekbe viszi az esküvőre (nyilván ugyanazért a váltságdíjért, amire a Testvériség is számított). Kalandos út után megérkeznek egy sózott disznóhúsos szekérrel, s bár vár alatti udvaron még zavartalan a mulatozás, a Vérebnek megsúgja az ösztöne, hogy gáz van. Lassan Aryának is leesik, hogy valami nem stimmel, sietne is a családja megmentésére, ám a Véreb ezen a ponton fejbe csapja. Eztán kissé tanácstalanná válik, hogy mihez kezdjen a Stark-lánnyal. Megindul a Völgy felé, Lisa Arrynhoz, ám végül meggondolja magát, s Zúgót választja, annak ellenére, hogy az azt tartó Fekete Hal sosem találkozott Aryával. A lánynak újra farkasálma van: farkastestben kihúzza anyja tetemét az Ikrek alatti folyóból... Az utazó-duó betér egy fogadóba, ahol a Hegy emberei múlatják az időt, s egyikőjük övén ott lóg Arya kardja. Oda-visszaszólogatás után kirobban a harc, a Véreb több súlyos sérülést szerez. Végül ugyan győznek és továbbindulnak, de a férfinak nincs ereje az úthoz. Arya magára hagyja a haláltusájával. Végül egy kikötőhöz érkezik, ahol egy braavosi hajót talál. Próbálja rávenni a kapitányt, hogy vigye el bármilyen, rokonai lakta helyre, de nem is esik útba, pénze sincs, így nem sokra megy. Míg eszébe nem jut az érme, amit Jaquentől kapott...

40, Itt is megy a kavarás ezerrel. Például szerintem Arya nem farkasálmodik a sorozatban.
41, Az egészen biztos, hogy nem lóháton utazik a fiukkal.
42, Az is tuti, hogy amikor a testvériség fogságába esnek, nincsen külön dalnok, maga Myri Thoros dalolászik folyvást.
43, A Testvériségben nincsen senki, akit Deresből ismerne, így a fogadóban nem apja egykori lovászinasa jelenik meg, hanem Sandor Clegane-t hozzák az útonállók, mint foglyot.
44, Nincsen roadtrip Berichez, út közben nem találkoznak a mindent látó asszonnyal, aki az Erdő Gyermekei közül való, és nem az a bizonyos Őrült Vadász fogja el a Vérebet.
Oké, a párharc nagyjából ugyanúgy zajlik le.
45, A Testvériség a regényben nem adja el Melisandre-nak a frissen felesküdött Gendryt (hiszen nincs rá szüksége a papnőnek, amikor ott van Viharos Edrick).
46, A sorozatban nem szerepel a dorne-i fegyverhordozó, aki Havas Jon tejtestvére, és aki rejtélyes szerelmi ügyeket emleget Ned Starkkal kapcsolatban.
Arya szökése és a Vérebbel való utazása az Ikrekbe nagyjából hasonlóan zajlik.
47, A Véreb nem sérül meg a fogadóban zajló harcban. Később nyakon harapják, de még ez sem végez vele.
48, Ellenben összetalálkoznak Brienne-el és Poddal, és Brienne leharapja a fülét (a könyvben ezt Vargo Hoattal teszi meg, aki vérmérgezést kap), és lelöki egy szikláról. Na ettől eléggé a végét járja, de hiába kéri Aryát, az nem öli meg, csak magához veszi a pénzét, s ellovagol egy kikötőbe...

Daenerys Targaryan dothrakijai hajóznak. Fehérszakállú sokat mesél a lánynak a Targaryenekről, akiket ismert. Jorah féltékeny az új kegyeltre, de legalább arról sikerül meggyőznie Danyt, hogy ne szolgáltassa ki magát Illyrionak (aki a hajókat küldte érte), inkább menjen a rabszolgaöbölbe, és a hajók árán vegyen sereget. Majd megcsókolja. Utóbb kiderül, ezért nem járt plusz pont. Astaporba érkeznek, megtekintik a Makulátlanokat. Itt egy tízéves lány tolmácsol nekik. Drogonért cserébe megveszi Astapor összes makulátlanját, majd lemészároltatja velük a rabszolgatartókat. Yunkai alá vonul a seregével, ahol két zsoldos- és egy rabszolgasereg várja. Ismerkedési estet tart a Viharvarjaknak, akiket Daario Naharis képvisel, a Második Fiaknak és egy városi elöljárónak. Éppen az éjszakai csapás terveit szövögeti a tisztjeivel, amikor megjelenik Daario két vezető-társának levágott fejével. Módosul a terv: a Viharvarjak átállnak Dannyhez, a Második Fiak annyira részegek az ajándékba kapott bortól, hogy cselekvésképtelenek, a rabszolga hadsereg simán alkalmatlan. Elsöprő győzelmet aratnak, Yunkai kénytelen elengedni a rabszolgáit, akik Anyának kiáltják ki Daeneryst. Meeren nem hadsereggel várja a Sárkányok anyját, hanem egy bajnokkal. Erős Belwas áll ki ellene, és győzi le. Ezt követően haditanácsot tartanak, ahol Dany egyik zsoldosa elmondja, hogy itt volt rabszolga, és a csatornán keresztül tudott megszökni. Eközben Danyre támad a tömegben a Második Fiak életben maradt, és megszökött vezére. Fehérszakállú leszereli, ám ezután kénytelen felfedni a kilétét Mormont követelésére. Bátor Barristan sem marad adós a leleplezéssel: elárulja, hogy Mormont jelentéseket küldött Danyről a Kistanácsnak. Ezek után Daenerys őket jelöli ki a csatorna-hadművelet vezetőinek. Meerent beveszik a seregei, de közben hír érkezik Astaporból, ahol felborult az általa előírt rend. Magához hívatja Barristant és Joraht. Előbbinek megkegyelmez, utóbbi addig pofázik, míg a lány úgy nem dönt, hogy száműzi. Aztán elnapolja a Keskeny Tengeren való áthajózást, úgy gondolja a Rabszolgaöböl alkalmas hely arra, hogy megtanulja, hogyan kell királynőnek lenni.

49, A sorozatban Barristan Selmyvel csak Astaporban találkoznak, és rögtön be is mutatkozik, hogy ki ő.
50, Myssandei a sorozatban legkevésbé sem tíz éves...
51, A sorozatban a Második Fiak három vezére közül való Daario Naharis, Viharvarjakról nincs szó.
52, Meeren bajnokát Daario győzi le. (Hiszen nincsen Erős Belwas)
53, Barristan nem lepleződik le, hiszen az elejétől tudjuk, hogy ki ő. Nincs is büntiből csatornába küldés, mennek a Makulátlanok, mert menni kell.
54, Barristan Selmy kap egy levelet - talán Tywintól -, a másolatát Jorah Mormont kegyelmi nyilatkozatának, amiért jelentett Daenerysről. A lány száműzi a lovagját.
55, Majd könnyek között leláncolja a katakombákban a sárkányait, miután hírét veszi, hogy egy ártatlan gyereket felperzseltek. A könyvekben (még) nem történt ilyesmi.

Epilógus

Egy semmirekellő Frey ivadék óvakodik az erdőben: a Lobogó nélküli Testvériség túszul ejtette az átkelő urának lehetséges örökösét. A Frey, akit követünk, önként jelentkezett a váltságdíj átadására, hogy ezzel szerezzen magának egy kis becsületet családja körében. Ám amikor a találkozó helyre érkezik, azt látja, a túszt felkötötték. Gyorsan kiderül, hogy neki is ugyanezt a sorsot szánják. A Frey tiltakozik, ám az útonállók elmondják neki, hogy ez bizony bosszú a Vörös Nászban való részvételért, melyre bizony tanújuk is van. A tanút meglátva a Frey elborzad: nem lehet, ő halott. Catelyn úrnő mélyen átvágott torokkal, víztől felpuffadt bőrrel, hófehér hajjal bólint a kivégzésre.

Na ez a vonal ugye egyáltalán nem került be a sorozatba...

Ellenben viszonylag gyakran látjuk, hogy Roose Bolton fattya, Ramsay különféle módokon kínozza Theont. Ez a könyvekben nem szerepel az egyetlen említésen kívül.

[Libri]

1116 oldal, 856 gramm.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr4916565172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása