MERLE MEGMONDJA

Charles Dickens: Karácsonyi ének

2020. március 12. 12:15 - morgen hart

Helikon 25/80

Oké, oké, tudom, hogy közelebb van a húsvét, mint a karácsony, de ezt dobta a lista. Ráadásul szerintem ez nem egy olyan könyv, aminek a mondanivalója csak karácsonykor lenne érvényes. Sőt...

helikon/libri

De kezdetnek jöjjön az indokolt esetben elmaradhatatlan borító-méltatás. :) Gyönyörű a kötet borítója, az egyik kedvencem az eddigiek közül.

A történetet ismertem, még iskolásként valamilyen angol nyelvű rövidített változatát olvastam. Ám magyarul most került először a kezembe, s emelem kalapom a fordítást végző szakember előtt. Témájánál fogva nagyon könnyen csúszhatna giccsbe az írásmű, de ezt Illés Róbert ugyanúgy el tudta kerülni, ahogy maga Dickens is.

Arra az esetre, ha valakinek nem lenne meg a sztori, dióhéjban ennyi: van egy végtelenül befordult üzletemberünk, akinek mindene a profit - a pénzt sem a maga, sem a családja, sem a környezete életének jobbá tételére nem pazarolja - a pénzben az a jó, ha van. Minél több van, annál jobb. Az úriembert nevezzük Scrooge-nak, minthogy Dickens is így nevezi. Scrooge urat nem hozza lázba a karácsony, csupán egy olyan alkalmat lát benne, mikor az alkalmazott nem jön be dolgozni, s mindenféle rászorulókat emlegetve próbálnak belőle adományokat kicsikarni.
Ám Scrooge urat egy este meglátogatja az évekkel korábban elhunyt üzlettársa szelleme, elmondja, hogy a halálban az egykori zsugori életéért kell lerója a tartozását, s Scrooge-ra is ez vár, hacsak nem változik meg gyökeresen a hozzáállása. A változtatáshoz, ösztönzésként három szellem látogatja meg - az elmúlt karácsonyok szelleme, a jelen karácsony szelleme, s a jövő szelleme. Ezek a szellemek olyan emlékeket, eseményeket, és lehetséges jövőképet hoznak főhősünk elé, amelyek valóban gyökeres változásra indítják.

A bevezetőben azt írtam, nem csak karácsonyra érvényes a kötet mondanivalója. Hiszen Scrooge úr valójában azt tanulja meg, milyen Embernek lenni - s teszi ezt sokkal gyorsabban, mint ahogy mondjuk én küzdök meg egy-egy antiszociális berögzülésem levetkőzésével. Azt hittem, nagyon pátoszos lesz a történet, de valójában inkább inspiráló volt. Márciusban is. :)

h25.jpg

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr5215513752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása