MERLE MEGMONDJA

Tamási Áron: Ábel a rengetegben

2019. június 23. 14:44 - morgen hart

Helikon 15/74

Nagyon durva ritmusváltást jelentett ez a kisregény az utoljára olvasott, hárommesélős Philippa Gregoryhoz (A Boleyn örökség) képest. De örülök, hogy erőt vettem magamon, és hozzálassultam Ábel meséjéhez.

 helikon/libri

Mielőtt nekiültem ennek az írásnak, kicsit utána-olvasgattam, hogy alapvetően mennyire szeretik az emberek ezt a történetet. A nem reprezentatív kutatásom eredménye az, hogy nagyon. Vagy azért, mert egyszerűen, szépen tanít, vagy azért mert teljesen elbűvöli őket a nyelvezet. Vagy a kettő együtt. De mielőtt kitérnék arra, hogy én hogyan viszonyulok ezekhez a vonatkozásokhoz, röviden összefoglalom a sztorit - hátha az én változó számú olvasóim közül valaki nem olvasta még. :) A történet a frissen elcsatolt Erdélyben játszódik, a háború után. Ábel egy tizenéves székely fiú. Az apja pásztor - ünnep minden alkalom, amikor hazatér a családjához. A cselekmény egy ilyen látogatással indul, s úgy folytatódik, hogy mivel Ábel elég idős már, az apja beszervezte egy erdőgazdaság "pásztorának", ahol a faeladást kell bonyolítania, és őrizni az erdőt. Itt aztán, a magányos hargitai kunyhóban minden megtörténik, ami a felnőtté válás során megeshet az emberrel. A munkáját felelősséggel végzi, de a székely csalafintaság is megvan benne; idegenekkel találkozik, akikből barát lesz, vagy éppen olyan ellenfél, akire oda kell figyelni; veszteségekkel és betegséggel kell megbirkóznia. Majd miután elegendő tapasztalatot gyűjtött, a saját elképzelései szerint folytatja az életét.

Mint írtam, sokan rácsodálkoznak, és nagyon szeretik Ábel csűrcsavaros gondolkodását és a szereplők beszélgetéseit. Számomra, minthogy ezer szállal kötődök Erdélyhez, ebben semmi új tapasztalat nem volt, de az tetszik, hogy Tamási Áron mennyire élővé tudta tenni ezt a mentalitást írott formában is.

A könyv tanításáról pedig az a véleményem, hogy az arra fogékony, nyitott szívű felnőttet is emlékeztetheti, hogy mik az igazán fontos dolgok. Mégis, sokkal inkább életre szóló lesz a hatása egy önmagát még kereső kamasz esetében, mint egy meglett, harminc közeli asszonyéban. ;)

h15.jpg

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr1314899346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása