MERLE MEGMONDJA

T, mint tételmondat

2016. május 02. 14:18 - greffi

Greffi alternatív "A" betűje

Vannak mondatok, amelyek bizonyos helyzetekben, azon helyzetek milyenségétől, tulajdonképpen függetlenül szabadon felhasználhatóak jelentésük mégis minden helyzetben ugyanazt jelenti, vagy éppen totálisan az ellenkezőjét - nálam ezt jelenti a tételmondat definíciója. Szép gumiszabály, nemde? Könnyen lehet, hogy másnál mást jelent, de hát, nem vagyunk egyformák. Ilyen tételmondat lehet például Vonneguttól a “Hát így megy ez, és nem másképp!”, de én most egy másikat említenék...

A Megáll az idő című filmet láttad, kedves Olvasó? Nem? Akkor sürgősen pótolandó feladat. Gothár Péter filmjének története Budapesten játszódik a hatvanas évek elején, a főszereplő testvérpár édesapja az ‘56-os forradalom után közvetlenül disszidált nyugatra - pardon, Nyugatra -, de társát elkapták. Miután kiengedik a börtönből, ennél a családnál él. A filmben igazából a két srác és az ő középsulis kalandjaik viszik a cselekményt, ám azért apuka haverjának is jut némi szerep - többek között egy zseniális mondat.

Nem lőném le a film további cselekményeit, sem az előzményeket - tessék szépen megtekinteni - az én mondatom szempontjából ezek lényegtelen dolgok. A történet egyik pontján ugyanis apuka haverja, született Bodor László - alakítja a kiváló Őze Lajos - és immár nevelt fiának tekinthető Köves Dénes - a Jászai Mari-díjas Znamenák László - egy kocsmában bukkannak fel, hogy a 16 éves fiú ott aztán - apa híján is - átessen élete első igazi, komoly apa-fiú beszélgetésén. Természetesen nem a méhekről és a virágokról meg a gólyákról folyik a jobbára egy oldalú diskurzus - de ez most nem is lényeges.

Eleve ma már ismeretlen rendszerben működtek még a hatvanas évek elején a kocsmák - pontosabban italmérések: egy pultnál bemondtad mit kérsz, a másiknál megkaptad, de közben a kasszásnál fizetni kellett - képzeljünk el egy ilyen rendszert péntek este a fővárosi bulinegyedben… Nos, Őze ilyen rendszerben már a sokadik kevertet hozza kettejüknek és miután némán belekortyol a császárkörte és rum keverékéből készült italába csak ennyit mond:

 

“Azért, ezt a kevertet még nem tudták elrontani, mi?”

 

Használata különösen javallott, ha valami nagyon fogunkra valót iszunk, eszünk, ha jól érezzük magunkat, vagy, ha csak egyszerűen nem jut eszünkbe semmi, de úgy érezzük valamit mégis mondani kéne. Mert tudjátok: "Hát, így megy ez és nem másképp."

 

 

Ezt a bejegyzést az ABC-játék ürügyén olvashattad.  A teljes listát itt találod.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr998381872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása