MERLE MEGMONDJA

Mijamoto Muszasi: Az öt elem könyve

2023. február 13. 18:16 - morgen hart

Helikon 61/128

Vannak könyvek, amik nem nekem szólnak - ez közéjük tartozik. Nem feltétlenül csak azért, mert már az első oldalon tizenkét végjegyzeti hivatkozás van (összesen százhetvenkettő), hanem mert a harcművészet nem igazán az én műfajom.

(Libri)

Ettől persze még nem bánom, hogy elolvastam, de nem fogom gyakran levenni a polcról, ha motivációra vagy inspirációra vágyom. Mijamoto Muszasi, 16-17. századi japán harcművész-filozófus könyvében a saját maga által tanított harci szellemiséget írja le, öt fejezetben. Még úgy is, hogy igen csekély a valószínűsége annak, hogy valaha kardpárbajban fogok részt venni, érthetőek voltak azok az elméleti összefoglalók, amiket a szerző fontosnak tartott leírni. Érdekes volt látni, hogy mely gondolatoknál hangsúlyozza, hogy "gondold át alaposan", és mit zár le azzal, hogy ezt "gyakorold sokat". Mivel a legtöbb esetben a könyv alapvetése, hogy fejben dől el minden, félig-meddig én is fotelszamurájnak tudtam magam érezni olykor olvasás közben.

A rengeteg eredetiben szereplő kifejezés és jegyzet nem könnyíti meg a befogadást, de mivel nem nagyon hosszú könyv, véget ér, mielőtt végképp belegabalyodna az ember.

h61.jpg

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr4118018796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása