MERLE MEGMONDJA

Arthur Schopenhauer: A szerelem metafizikája

2023. február 06. 09:59 - morgen hart

Helikon 58/128

Ha egy mondatban akarnám összefoglalni Schopenhauer szövegét: ez is egy vélemény.

Helikon/Libri

Igazából meglepődtem, hogy mennyire könnyen olvasható ez a könyv - valójában egy tanulmány, ami ha jól értem, egy jóval terjedelmesebb kötet része volt eredetileg. A tanulmányban Schopenhauer a szerelem mibenlétével kapcsolatos, legkevésbé sem romantikus gondolatait fejti ki. Utólag néztem csak utána Schopenhauer életrajzának, az ebből nyert információk némileg megmagyarázták az olvasottakat. Ha igaz, akkor Schopenhauer édesanyja - férje halálát követően - elég mozgalmas szerelmi életet élt, amit az ifjú Arthur nem viselt jól, és a későbbiekben ő maga nem is nagyon kereste a szerelmet.

Nos, Schopenhauer filozófiája szerint a szerelem nem más, mint a faj géniuszának az egyes egyénben megmutatkozó munkája, mely - a faj fennmaradása szempontjából - a lehető legtökéletesebb utód létrehozásához szükséges partner birtoklására ösztönzi. Lényegében erről szól az írás, illetve kitér még arra, hogy miért normális, hogy a férfiakat számos nő megtermékenyítésére ösztönöz a faj szelleme, s miért a természetnek ellentmondó, ha egy nő életében több férfi is szerepet játszik. Ha eleve úgy áll hozzá az ember az íráshoz, hogy csupán spekuláció, egy ember világlátása, akkor könnyebb magát nem felhúzni rajta, mintha véresen komolyan akarná venni. :)

h58.jpg

 A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr2917934129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása