MERLE MEGMONDJA

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

2022. augusztus 26. 16:42 - morgen hart

Helikon 54/125

Amikor olyan könyv jön szembe a Zsebkönyvek között, amiket jól ismerek - mindenki jól ismer -, sokszor is olvastam, mindig gondban vagyok, hogy erről mégis mi újat lehet még elmondani...

Libri

De itt a meglepetés: Karinthy Tanár úr kéremje tudott meglepetést hozni. Pedig ha ötször nem olvastam még oda-vissza, akkor egyszer sem. Nem tudom, hogy soha nem tűnt még fel, vagy a korábban olvasott kiadásokban nem szerepelt az ajánlás:

"Kosztolányi Dezsőnek,
 A szegény kisgyermek panaszai szerzőjének"

Ez az ajánlás egészen más dimenzióba helyezte számomra a kötetet, és a benne szereplő szövegeket az eddigi értelmezésemhez képest. Az ajánlást követően ugyanis nem tudtam úgy olvasni az iskolástörténeteket, mintha azok nem Kosztolányi verseire válaszként születtek volna. Talán pici fricska is van a téma ilyen fajta feldolgozásában, de számomra inkább arról árulkodik, mennyire más volt a személyisége a két szerzőnek, s ennek ellenére mégis mennyire jó barátságban voltak.

Na ez most egy ilyen jó szubjektív írás lett, a könyvről nem sokat tudtatok meg belőle. Nem baj, úgyis ismeritek.

h54.jpg

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr4817917183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása