MERLE MEGMONDJA

George R. R. Martin: Varjak lakomája

2022. augusztus 17. 16:50 - morgen hart

A tűz és jég dala IV.

Tavaly november óta ülök ezen és a bejegyzés-sorozat következő (utolsó) részén, egyrészt mert amennyire izgalmasan szakad meg a történet azon a ponton, ahol George R. R. Martin legutóbb kötetet adott ki A tűz és jég dala ciklusban, annyira kezdi értelmét veszteni a regények és a sorozat összehasonlítása - másrészt annyi egyéb dolgom volt ebben az évben, hogy az ilyen gigászok, mint ezek a posztok, nem kerültek sorra. (Valami ilyesmi miatt nem jelennek meg Martin könyvei sem, kezdem átérezni. :) ) Már az előző kötetnél is azt írtam, hogy a sorozat alkotói a harmadik és negyedik évadban egyre bátrabban variálják meg a regény szövetének szálait, a negyedik és ötödik kötet esetében szinte már teljesen szét is váltak a történetek.

Forrás: itt

Szuper-spoileres beszámoló, csak szólok, ha még nem olvastad volna a regényeket, de tervezed...

A negyedik és ötödik kötet annyiban összetartozik, hogy cselekményét tekintve lehetne egy könyv is, csak annyira sok szereplő viszi a szálakat, hogy a terjedelem miatt lett kettő. És tényleg, alig van olyan karakter, aki mindkét kötetben megjelenne...

A regények és a sorozat történetének szétválása a bejegyzés struktúráját is megváltoztatja némileg, még én sem látom egészen, hogy miként, de a végére kiderül. Mindenesetre kezdjük az elején.

A kötet szokás szerint prológussal indít. Óvárosban járunk, egy kocsmában, ami a helyi tanítványok és mester-növendékek kedvelt helye. A mesternek készülő ifjak éppen arról vitatkoznak, hogy a sárkányokról és a Targaryen királynőről érkező hírek igazak lehetnek-e. Az egyik növendék gondolatai el-el kalandoznak. Szerelmes a kocsmárosné lányába, és mindent megtenne azért, hogy összegyűjtse a pénzt, ami a lány szüzességének az ára. Lehet, hogy meg is tudja szerezni az összeget: találkozott egy idegennel, aki kért tőle valamit, s cserébe a szükséges pénzt ajánlotta. Az ifjú rágódik egy ideig, végül enged a kísértésnek. A gondjára bízott idős mester ládájából ellopja a kulcsot, mely Fellegvár minden zárját nyitja, és átadja az idegennek, aki - meglepő módon - halállal fizet érte.

Izgalmas lehetett volna megtudni, hova vezet ez a szál - spoilerezek - sajnos nem derül ki. A sorozat meg sem próbált kezdeni vele semmit, egyedül az ellopott kulcs motívumát emeli át: Sam, a fellegvár mestertanoncaként emeli el egy öreg és beteg mester kulcsát, ami a könyvtár zárolt szekcióját nyitja. Mindezt valahol a hetedik évadban, amikor hócipője tele lett a cselekvésképtelen, gyakorlatiatlan tudósok gyülekezetéből, s néhány könyvet, valamint Szegfűt és kicsi Samet hóna alá csapva otthagyja Óvárost.

És akkor most nyugatról keletre haladva jöjjenek a szereplők, hogy legalább egy icipicit követhető legyen.

A Vas szigetek

Aeron Greyjoy (A próféta, A vízbe fúlt ember), azaz a Hínárhajú, a Vízbe Fúlt Isten papja éppen embereket folyt vízbe. Na nem öli meg őket, inkább amolyan keresztelési szertartásként addig nyomja a fejüket a víz alá, míg el nem ájulnak, majd a követők a parton életre pofozzák a beavatottat - "Ami halott, nem halhat meg többé." Ekkor kapja a hírt, hogy a bátyja, Balon (Theon apja), meghalt. A Hínárhajú tudja, hogy bátyja a lányára, Ashára (a sorozatban Yara) akarta hagyni a Tengerkő Trónust, de a vasemberek nem fogadnának el egy női uralkodót. Ám azt sem szeretné, hogy a sorban következő bátyja, Euron ragadja magához a hatalmat, bár már bejelentette trónigényét. Hosszas rágódás után végül Királyválasztást hirdet, amire generációk óta nem volt példa. Ó-Wyk szigetére gyűlik mindenki aki számít. Megkezdődik a királyválasztó gyűlés. Ez úgy néz ki, hogy aki alkalmasnak gondolja magát, kiáll a többiek elé, ajándékokat borít eléjük, és elmondja, hogy miért lenne ő a nyerő. Aeron öccsének, Victarionnak drukkol, aki néhány teljesen alkalmatlan jelentkező után kiáll, és fényes hadi győzelmeket ígér a vasembereknek. Őt letromfolja Asha azzal, hogy békés, virágzó életre csábítja őket. Ám mindkettejüket elhallgattatja Euron Greyjoy, aki egy varázskürtöt hozott magával, amivel az ősi Targaryenek uralmuk alá hajtották a sárkányokat. Euron azt ígéri, a sárkányok segítségével egész Westeros uraivá teszi a vasembereket...

Asha Greyjoy (A Kraken lánya) apja halála után anyja rokonainak szigetére hívta össze a vasembereket, akik a nagybátyjával, Euronnal szemben támogathatnák. Itt konstatálja, hogy nem érkezett szinte senki, mivel a Hínárhajú hívására a királyválasztó gyűlésre mentek Ó-Wyk szigetére.

Victarion Greyjoy (A Vas kapitány, A fosztogató) Ó-Wykre érkezik, a királyválasztó gyűlésre. Itt megkörnyékezi unokahúga, Asha, azzal, hogy biztosítja számára a saját emberei szavazatát, ha királyként Segítővé teszi. Ám a gyűlés végül a bátyját, Euront választja királynak. Victarionnak jut a szerep, hogy a bátyja által megígért hódításokat vezesse. Az első nagyobb győzelem után, mely lehetővé teszi a Vas szülötteinek, hogy a szárazföld leggazdagabb részeibe behatoljanak, Euron új feladattal bízza meg öccsét. Úgy döntött, hogy a hatalma kiteljesítéséhez feleségül kell vennie a Sárkánykirálynőt: az öccsét bízza meg, hogy hozza el neki a Rabszolgaöbölből Daeneryst. Victarion rábólint a megbízásra, de úgy dönt, a bátyja annyi mindent vett már el tőle, hogy a Sárkánykirálynőt megtartja magának.

Nos, ez a három történetszál úgy jelenik meg a sorozatban - miután a negyedik évadban láttuk, hogy egy sötét árny a mélybe taszítja Balon Greyjoyt egy függőhídról egy viharos éjszakán -, hogy Yara (azaz Asha) Pyke-on üldögél a Greyjoyok szomorú és nyirkos kastélyában, szomorúan és nyirkosan, mikor megjelenik Theon (ígérem, el fogunk jutni oda is, hogy hogy került ide Theon - a következő kötetben). Számon kéri az öccsén, hogy most, hogy üres a trón, persze rögtön itt van, hogy bejelentkezzen rá, de Theon alázatosan jelenti, hogy azért jött, hogy a húgát támogassa, nem akar király lenni.
Királyválasztó gyűlésre kerül sor, amit ugyan Aeron Greyjoy menedzsel, de nincsenek ajándékok, csak nagyotmondások - amik így sem érnek a nyomába a regénybelieknek. Yara már éppen a maga fejére beszélné a koronát, amikor megjelenik Euron, és elmondja, hogy ő bizony, amint király lesz, a teljes vasflottát elviszi a Sárkánykirálynőnek, aki ettől majd azonnal a feleségéül kívánkozik, így a Vasemberek lesznek egész Westeros urai. Persze, megválasztják királynak. A koronázási szertartás alatt Yara és maroknyi támogatója a szigetek legjobb hajóit elköti, és eltűnik.

Szegény Victarion elég elnyomott szerepet kapott a regényben, de a sorozat készítői még ennyit sem adtak neki, ebben az univerzumban nem létezik.

Eggyel keletebbre lépve rögtön a kontinensen vagyunk, itt most szépen, módszeresen északról délre felé fogunk haladni.

A Fal

Samwell Tarly a Fekete Vár pincéiben próbál olyan iratokat találni, amik a Másokról, s azok legyőzéséről szólnak. Egy nap Jon magához hívatja, s közli vele, hogy elküldi őt, Szegfűt és Aemon mestert délre. A Mestert azért akarja kimenekíteni, mert királyi vér folyik az ereiben, s fél, hogy Melisandre-nak esetleg ötletei támadnak. Szegfű Craster lányaként nincs biztonságban, de talán Sam elhelyezhetné a szüleinél. Samet pedig Óvárosban akarja tudni, s nem akarja viszont látni, míg nincs a nyakában mesterlánc. Kiderül, hogy Samet elég komolyan bántalmazta az apja, amikor bohó ifjúságában felmerült, hogy szeretne mester lenni - most be is pánikol igen alaposan, ahogy gondolatban újraéli a kapcsolódó traumáit. Ennek ellenére a parancs úgy szól, hogy mennie kell, hát elindul a kis csapat. Hajóra szállnak, Sam tengeribeteg, Szegfű folyton sír, Aemon mester élvezi az utat, Szegfű vigasztalhatatlan. Amikor Sam nem bírja már tovább, hogy semmivel nem tudja jókedvre deríteni a lányt, Aemon mester felhívja a figyelmét egy apróságra: nem ő volt a Fekete Várban az egyetlen, akinek királyi vér csörgedezik az ereiben. Szegfű dajkálta a Falon túli király újszülöttjét is. Jon valójában nem Szegfűt akarta eltávolítani, hanem Mance Ryder utódját, így a gyerekeket elcserélte, s Szegfű nem a saját gyermekét hozta el. A különítmény Braavosban ragad pénz nélkül, mert Aemon mester megbetegedett az úton. Velük volt egy Dareon nevű dalnok (a feladata az emberek toborzása lenne a Falra), elvileg neki kellene pénzt szerezni, de ő inkább azt is elkurvázza, ami még maradt nekik. Aemon mester két lázálom között azt kéri Samtől, hozzon egy embert a kikötőből, aki tud a sárkányokról mesélni - mert hozzá is eljutott a hírük. Sam elindul, megkeresi Dareont, bunyózni kezdenek, aminek a végén majdnem egy csatornába fullad. Innen egy Nyár-szigeteki húzza ki, aki véletlenül éppen tud mesélni a sárkányokról. Összebarátkoznak, és megegyeznek, hogy a nyár-szigetiek felveszik a hajójukra a társaságot. Sam mindenüket eladja, és dolgoznia kell a hajón az utazásért cserébe, ám Aemon mester nem éli túl az utat. A legénység, saját hagyományainak megfelelően rummal és szeretkezéssel gyászol, s hogy, hogy nem, ugyanezt teszi Sam és Szegfű is. A hajó megérkezik Óvárosba, de Sam hiába megy a Fellegvárba, nem jut értelmes ember elé. Szóba elegyedik egy fiatalemberrel - utóbb kiderül, hogy nem véletlenül bukkant fel Sam mellett -, aki miután végighallgatja, meggyőzi, hogy a Fellegvár mesterei nem fognak neki hinni, de a Mágus névre hallgató mestert érdekelni fogja a mondandója. A fura alaknál obszidián gyertya ég, és tényleg hisz neki: amint meghallgatta Samet, már indul is Daeneryshez. Samet az intézőjére bízza - aki véletlenül pont az a megkeseredett semmirevaló fiú, akit a Prológusban követtünk.

Úgy emlékszem, itt valami nagy zavar van, a sorozatban Jon sokkal-sokkal később lesz parancsnok, mint a regényben. Mindenesetre már parancsnokként  északra megy Tormunddal, hogy kimenekítse a vadakat, s Aemon mester ekkor hal meg, a Fekete Várban. Amíg távol van, Samet félig agyonveri az Őrség két tagja, akiket megakadályozott abban, hogy megerőszakolják Szegfűt. A lány ekkor hálából nekiadja magát. Majd, amikor Jon visszatér Rideghonból, Sam maga kéri, hogy Óvárosba mehessen tanulni: Szegfű, kicsi Sam, és a saját biztonsága érdekében. Meg mert mindig is mester akart lenni. Szóval hajóra szállnak. Az véletlenül éppen stimmel, hogy Sam tengeribeteg. Aztán elmennek Szarvhegyre, ahol szeretné ott hagyni Szegfűt és kicsi Samet, de az apja addig sértegeti, hogy a hóna alá kapja őket, s meg sem állnak Óvárosig. De ez már bőven a hetedik évad...

Arryn Völgye

Kisujj a rendező szerepében: miután a felségét, Lysa Arrynt kitaszította a Hold ajtaján, megérkezik a Völgy urainak küldöttsége, akiknek Kisujj és Sansa Stark beszámol Lysa úrnő haláláról. Maga a vádlott, egy dalnok is alátámasztja történetüket: ő maga ölte meg úrnőjét féltékenységében, amiért az nem elég, hogy hozzáment Baelish nagyúrhoz, de még gyermeket is várt tőle! Mellékes infó, hogy a dalnoknak mindkét szemét kinyomták, és három ujjától is megfosztották a nagy találkozó közeledtével. A Völgy urai Kisujj ellen szervezkednek, blokád alá veszik Sasfészket, Sansáéknak (aki mostanra teljesen azonosul Alayne, Kisujj unokahúgának szerepével) lassan ennivalójuk sincs. Ekkor jönnek újra tárgyalni az urak, és Kisujj addig-addig keveri a kártyákat, míg egy diplomáciai közjátéknak köszönhetően egy év türelmi időt adnak neki. A Sasfészek lakói leereszkednek a hegyről, mielőtt a tél elzárja őket a külvilágtól. Kisujj ismerteti Sansával a terveit: ha Robert Arryn meghal, márpedig nem lesz hosszú életű, egy jóvágású oldalági rokon örököl a Völgyben mindent, és a lány hozzámegy, így az ölébe hullik az uradalom.

Na ez az, amiből a sorozatban nagyságrendileg semmi nem történik meg. Itt a kis Robert nagyurat lepasszolták a Völgy egyik nemeséhez, hogy faragjon belőle férfit. Sansa valamikor felfedte magát a nagyúrnak, hogy ő Sansa. Meghatottan búcsúzkodnak, Kisujj és Sansa elindul valahova. Kisujj elmondja, hogy házassági ajánlatát elfogadták. Na nem magának szervezte: Deresbe viszi a lányt, Ramsay Boltonnak szánja. Próbálja őt meggyőzni, hogy csak így fognak tudni megszabadulni a Boltonoktól, s Észak követni fogja Sansát, majd elegánsan távozik. Sansa hozzáadódik Ramsayhez, a házasság elhálódik. Sansa szenved, majd szökik. De ez már megint egy másik történetszál.

Valahol Királyvár és Deres között

Tarth-i Brienne észak felé lovagol, próbálja megtalálni Sansa Starkot - mert megígérte az anyjának, s mert megígérte Jaime Lannisternek. Út közben társasága akad, s megtudja, hogy bizony nemcsak ő kutat a lány után, számos fejvadász indult útnak, hogy visszavigyék Sansát Királyvárba, ahol valószínűleg felelnie kell Joffrey megmérgezéséért. Így aztán egy éjszaka szedi a sátorfáját, hátrahagyja az útitársait. A nyomokat követve eljut egy kis faluba, aminek a vezetője elmondja, hogy nem ő az első, aki náluk keresi Dontost és Sansát, de nem jártak erre. Aztán véletlenül jut ahhoz az infóhoz, hogy egy bolond a tengerparti Szűztóban három ember számára keresett helyet hajón. A szám nem stimmel, elvileg Sansával kettesben kellene utaznia a bolondnak, de mivel jobb ötlete nincs, ezt a szálat követi. Közben lefüleli az őt bénácskán követő fiatal fiút is: kiderül, hogy Podrick Payne eredt a nyomába, mivel szeretné megtalálni az urát, Tyriont, hozzá pedig csakis a feleségén keresztül vezethet az út. Így aztán ketten folytatják a kutatást, közben Brienne a kardforgatás művészetére tanítgatja a fiút. Szűztóba érkezve rögtön előállítja őt Randyll Tarly egyik kapitánya - Brienne némileg tart a Tarlyktól, akik többé-kevésbé vérdíjat tűztek ki a fejére Renly meggyilkolásáért. Végül a bosszútól eltekintenek, hiszen Renly lázadó volt, s már mind a megfelelő királyt szolgálják. Brienne-t is útjára engedik, az ő útja pedig egyenesen egy kikötőbeli talponállóba vezet, ahol meg is találja az emberét, s meg is alkuszik vele, hogy az elvezeti őt oda, ahova a Bolondot és kísérőit küldte. Brienne elindul a Fürge Dick nevű fickóval és Podrickkal a Suttogó nevű várba. Hosszas vándorlás után legnagyobb meglepetésére tényleg három embert talál ott, akik közül egy bolond ruhát visel. Ám ezek Vargo Hoat emberei - akik Jamie-vel együtt foglyul ejtették anno, a nevezetes kézlecsapás idején. Fürge Dicket gyorsan megölik, amiért erre az istenhátamögötti helyre küldte őket, Brienne-el viszont nem bírnak. Miután mindhárom zsoldossal/törvényen kívülivel végez, kiderül, hogy Randyll Tarly utána küldte az egyik emberét, hogy biztosan ne essen baja. Együtt indulnak vissza Szűztóba. A három útonálló azt állította, hogy Sandor Clegane az utakat járja egy Stark lánnyal, így miután Randyll Tarly újra hazaküldi az apjához, Brienne a Véreb után indul. Tarly embere, aki eddig is követte, vele tart. Egy vándor septonnal utaznak a kertek alatt, útjuk egy szigeten álló kolostorba vezet. A kolostor vezetője sok hasznos infóval szolgál Brienne-nek: elmondja, hogy valóban volt egy Stark lány a Vérebbel, de nem Sansa, hanem Arya. De most már hiába is keresnék őket, a Véreb halott, ő maga temette el. Akit Vérebként emlegetnek az utóbbi időben, mint a környék legkegyetlenebb törvényen kívülijét, csak egy ismeretlen, aki elvitte a sírról Clegane sisakját. Brienne és kísérete a keresztúti fogadóhoz érkezik, ahol valami oknál fogva Gendry kovácsol. Brienne felismeri benne Renlyt, vagy inkább Robert királyt. Éppen erről csevegne vele, amikor megérkezik Vargo Hoat egykori csapata. Brienne egyedül száll velük szembe, ami nem sül el túl jól: a Maró nevű kihegyezett fogú fickó a fél arcát lemarcangolja a helyéről. Brienne lázálmodik, s egy barlangban tér magához Myri Thoros társaságában. A vörös paptól megtudjuk, hogy a törvényen kívülieket már nem Berric Dondarrion vezeti. Valami varázslat folytán az életerejét átadta egy árokból kihúzott, elmetszett torkú nőnek, akit most követnek. Brienne-t kísérői társaságában Kőszív úrnő elé idézik, akiben Catelyn Starkot ismeri fel. Nem sok emberi maradt benne, egyetlen vezérlő elve a Lannisterek kiirtása. Így aztán Brienne, Ser Hyle (Tarly embere) és Podrick kötélen végzik.

Bocs, hogy ilyen részletesen számoltam be Brienne utazásairól, de ezt a sztorit tényleg nem tudtam volna két mondatban pozicionálni a sorozathoz képest. Ahol ugye Brienne és Podrick eleve együtt hagyják el Királyvárat. Viszonylag gyorsan összefutnak a Kisujjal utazó Sansával egy fogadóban, ahol is a lány közli, hogy nem tart igényt a szolgálataira. Brienne Poddal egy Deres közeli fogadóban száll meg, és egy szolgálóval üzen Sansának: ha bajban van, vigyen gyertyát az egyik elhagyatott torony ablakába. Végül, amikor Sansa megszökik Theonnal, Brienne és Podrick mentik ki őket az üldözőik karmai közül. Elkísérik a lányt a Fekete Várba, ahol ugye Tormund szerelemre lobban az óriási asszony iránt... Mondjuk ez egy nagyon vicces szála a sorozatnak szerintem, de Martin története nem éppen erre vezetett.

Királyvár

Cersei Lannistert azzal a hírrel ébresztik, hogy meghalt az apja. A Segítő tornyába érve azzal szembesül, hogy nagyjából ő volt az utolsó, akit értesítettek - ez nem egészen felel meg annak a pozíciónak, ahová magát vizionálja. Már látja magát, mint teljhatalmú régenst, míg a fia, Tommen nagykorú nem lesz, s maga mellett Jaime-t, mint a Király Segítőjét. Igen ám, de Jaimenek esze ágában sincs a Segítő posztját átvenni. Aztán kiderül, hogy Tyrion eltűnt a cellájából. Miközben Tywin Lannister a ravatalon fekszik, az udvarban megindul a zsizsegés a betöltendő pozíciókért. A Tyrellek bejelentkeznének több tisztségre is, ám Cersei minél kevesebb befolyást engedne át nekik. Így aztán Segítőnek a nagybátyját kéri fel, aki feltételt szab: csak akkor vállalja el a tisztséget, ha Cersei átadja a régensi hatalmat is, és távozik az udvarból. Ez aránylag logikus követelés az előzmények ismeretében, ám Cersei elkönyveli, hogy a nagybátyja is áruló, akit megvettek a Tyrellek. Ráadásul a Tyriont őrző, amúgy eltűnt börtönőr fülkéjében is Tyrell-aranyat találnak, szóval egyre több dolog támasztja alá Cersei paranoiáját. Ennek ellenére lezajlik Tommen és Margaery Tyrell esküvője szép csöndben. A jeles esemény megkoronázásaként Cersei felgyújtatja a Segítő Tornyát - valahol mélyen azt reméli, Tyrion vagy Varys még mindig ott rejtőzik a rejtek-járatok valamelyikében. Cersei a Kistanács vezetőjeként a legfontosabbnak azt ítéli, hogy Havas Jont leváltsa az Őrség parancsnoki posztjáról, mert úgy gondolja, Stannis mellé állt, az Őrség pártatlanságát figyelmen kívül hagyva. Hogy két legyet üssön egy csapásra, rögtön intrikába kezd: megbíz egy általa felemelt lovagot, hogy csábítsa el Margaeryt, majd büntetésként el kell mennie a Falra, ahol meg kell ölnie Havas Jont - s ezért jutalmul visszajöhet az udvarhoz. Cersei egyre nyíltabban tiltja el Tomment az uralkodói feladatoktól és a Tyrellektől, ez folyamatos konfliktust szül közte és Jaime között. Cersei tárgyal az új főseptonnal is, akit a fővárost elárasztó Verebek maguk közül választottak ki. Nem szolgálja a koronát, csak a Hitet, mégis egyezségre jutnak: a Hit elengedi a Korona tartozását, cserébe újjáélesztheti az évszázadokkal korábban betiltott fegyveres erőit. Cerseit a Tyrellek ébresztik a hírrel, hogy otthonuk, Égikert veszélyben van, megindult a folyón a Vasemberek flottája, s fosztogatnak. Arra kérik a régenskirálynőt, hogy a Sárkánykőt ostromló flotta egy részét küldje délre, rendet tenni. Cersei kárörvend, s köti az ebet a karóhoz, hogy márpedig addig nem mozdul a flotta, míg Sárkánykő nincs bevéve. Ekkor Loras felajánlja, hogy odautazik, rövidre zárni a csatát, ha utána Égikert felszabadulására indulhatnak a hajók. Ezt Cersei nagy kegyesen engedélyezi. Jön is a hír, hogy Loras bevette Sárkánykőt, de közben halálosan megsebesült. Cersei mindeközben lefogatja Margaery dalnokát, és kínzással bevallatja vele, hogy Margaery a fél udvartartásával lefeküdt (ez a forgatókönyv kísértetiesen emlékeztet, Boleyn Anna esetére, akinek eltávolításakor VIII. Henrik emberei hasonlóan jártak el). Eljátsszák az udvar előtt a színjátékot: Cersei nem tűrheti, hogy alaptalan vádaskodások alapján börtönbe vesse a Hit a fia feleségét. Majd elmegy a börtönbe kiélvezni a helyzetet - egy dologgal nem számol: a Harcos Hit addig faggatta a vádlót, míg az be nem ismerte, hogy a királyné parancsára vádolta meg Margaeryt, ellenben a királyné messze nem szent életű. Cerseit nem engedik ki a börtönből. Néhány nap puhítás után beengedik hozzá Qyburnt, vele arra jutnak, hogy párharc általi ítéletet kell kérnie, így a mesterrel levelet irat Jaime-nek.

Cersei megtekinti a felravatalozott apját, majd a halotti toron a verebek közé beállt Lancel kuzin könyékezi meg: elnézést kér, amiért bűnbe csábította az asszonyt, és tevőlegesen hozzájárult Robert halálához. Tyrell nagyurat pénzmesterré teszi, a Segítő ő maga lesz, a nagybácsi távozik. Tommen esküvőjén nem gyújtogat Cersei, Égikertet nem támadja a vasflotta, Loras nem megy Sárkánykőre, ellenben elfogja a Hit fajtalankodásért. Margaeryt sem amolyan Boleyn Annás koholt vádak alapján fogják el, hanem hamis tanúzásért a fivére ügyében. Majd Cersei elmegy a főseptonhoz a fia nevében, persze nem azért, hogy Margeary kiengedését követelje, inkább, hogy meggyőződjön róla, hogy alaposan őrzik. Amivel nem számol, hogy Lancel Lannister vallomása alapján őt is elfogják...

Jaime Lannister virraszt a halott apja mellett. Cersei megpróbálja rábeszélni, hogy álljon mellé, s uralkodjanak együtt. Jaime elutasítja, úgy tűnik, végleges a szakítás. Azért még egy jó tanácsot ad a nővérének: ha mindenképp meg akar szabadulni a Tyrell-család fejétől, úgy, hogy ne legyen belőle diplomáciai botrány, kérje fel, hogy szerezze meg a koronának Viharvéget. Jaime és Cersei között egyre több a feszültség: Cersei mindenhatónak hiszi magát, új udvaroncokat gyűjt maga köré, akiket Jaime megbízhatatlannak tart, s azt sem titkolja, hogy szerinte a nővére nem alkalmas a Hét Királyság kormányzására. Végül annyira elmérgesedik köztük a viszony, hogy Jaime kerül a csapatok élére, akiknek a feladata Harrenhallban rendet tenni, és elfoglalni Zúgót. Magával viszi Ilyn Payne-t, akivel minden éjjel gyakorolják a bajvívást. Első állomásként meglátogatja unokaöccsét, Lancelt, aki nemrég nősült. Robert régvolt fegyverhordozója árnyéka egykori önmagának, ellenben nagyon ájtatos lett. Közli Jaime-vel, hogy elhagyja a feleségét, és visszamegy a fővárosba, hogy beálljon az újonnan feltámadott Harcos Hit testvériségébe. Jaime Zúgó alá ér, ám mielőtt bármit is tenne ostrom-ügyben, kupaktanácsot tart a nagynénjével, Tywin húgával. Érdekes bepillantást nyerünk a Lannisterek életébe, de ami a legizgalmasabb, hogy a nagynéni kijelenti, hogy márpedig Tywin méltó örököse egyedül Tyrion - ezt Tywinnak is elmondta, mire az jó sokáig nem állt vele szóba. Jaime egyezkedik a Fekete Hallal, aki nem adja át a várat. Megszerzi a Frey seregektől Edmure Tullyt, kifürdeti, s hazaküldi azzal, hogy vagy átadja neki a várat - hiszen ő a várúr, nem a Fekete Hal, vagy lemészárolnak mindenkit. Jaime megkapja a várat, átadja új tulajdonosának (valamelyik Freynek), s hajtóvadászatot szervez a Fekete Hal után, akinek Edmure sikeresen egérutat biztosított a kastély feladásakor. Jaime-nek ekkor levele érkezik a nővérétől. Tűzre dobatja.

A sorozatban Jaime inkább Dorne-ba megy Bronne-nal, ahol rögtön belefutnak egy helyőrségbe, akiknek a ruháikban és a lovaikon elmennek a Vízkertekbe, ahol Bronn orrba vágja Myrcella jegyesét, Trystane herceget, majd a Homokkígyókkal bonyolódnak harcba, amit a helyi testőrség vezetője zár rövidre, s mindenkit tömlöcbe zsuppol. Végül Jaime találkozik Myrcellácal, aki nem érti miért akarják elvinni, mikor Dorne-ban boldog, s házasodni készül. Mégis, Dorne hercege kiadja a lányt. Megtörténik a nagy egymásra találás - Myrcella, én vagyok az apád... Majd beüt a vérhigítós méreg, amit Oberyn özvegye juttatott a lány szervezetébe. Jaime hazaviszi halott lányát, s elmondja Cerseinek: mindez nem számít, amíg ők ott vannak egymásnak. Amúgy Jaime aztán egyszercsak a sorozatban is elmegy a Folyóvidékre, ahova Tommen küldi büntiből, de ez sokkal később történik.

Dorne

Areo Hotah-val (Az őrség kapitánya) Dorne-ban, a Vízkertekben vagyunk. A köszvényes, megtört hercegre, Doran Martellre rátör Homok Obara, fivére legidősebb lánya, aki azt követeli, indítson háborút a Lannisterek ellen, hogy megbosszulják Oberyn halálát. A herceg úgy határoz, másnap uralkodói központjába, Napdárdába utazik, hogy lehűtse a bosszúszomjas dorne-iakat. Út közben csatlakozik a menethez Nymeria, Oberyn második lánya, akinek szintén vannak ötletei arra nézve, mit érdemelnek a Lannisterek. Napdárdába érkezve Oberyn harmadik lánya, Tyene várja a maga ötleteivel. A herceg úgy határoz, hogy a Homokkígyókat (a már említett három lányt), és Oberyn összes többi lányát bezáratja, mert úgy érzi, a törékeny béke fontosabb, mint a párharcban meghalt öccsének megbosszulása.

A sorozatban nem Oberyn lányai, hanem az "özvegye" tör rá Doran hercegre, s ő készül polgárháborút kirobbantani - amiben a Homokkígyók asszisztálnak neki. Miután Homok Ellaryia és a lányok végeznek Myrcellával, megölik Doran Martellt és fiát Trystane-t is. Így készül a puccs.

Ser Aerys Oakhart (A bemocskolt lovag), a Királyi Testőrség tagja nem érintett nőt, mióta felöltötte a fehéret. Azonban a Myrcella őrzésével megbízott lovag nem tudott ellenállni a kísértésnek, amikor Doran herceg lánya elcsábította. Két szerelmeskedés között szóba kerül a Vastrón is. Aryanne Martell kifogásolja, hogy Joffrey halála után nem az idősebbik és rátermettebb testvér, Myrcella örökölte a trónt - aki mellesleg Trystane Martell jegyese, így közösek az érdekeik, s arra buzdítja a jó lovagot, hogy lépjen fel védence trónigénye érdekében.

Arianne Martellnek (A királynőcsináló, Hercegnő a toronyban) meggyőződése, hogy Myrcellát kell kikiáltani Joffrey örökösének, s miután az öccsével összeházasodott, Dorne lesz a Hét királyság ura. Aerys Oakhart kiszökteti Myrcellát Doran Martell felügyelete alól, s találkoznak Arianne-val, aki egész kis csapatot szervezett a hercegnő eldugására. Közben jön a hír Tywin haláláról, s arról, hogy Cersei lett a régens királynő. Ezt Arianne pozitívan értékeli, mert Cersei talán könnyebben elfogadja a női trónutódlás gondolatát. Ám amikor célt érne a menekülő csapat, Doran Martell testőrkapitányával találják szembe magukat. Arianne toronyba záratik. Közömbös, dühöng, depressziós. Miután megtört, az apja hívatja. Azt nem mondja el, ki volt az árulója, de az kiderül, hogy az utolsó sárkányhoz akarta feleségül adni. És talán még mindig nem tett le arról, hogy a Martell és a Targaryen házat egyesítse.

Hát igen, olyan dolgok ezek, amik messzire vezettek volna, ha bekerülnek a sorozatba...

Ezzel aztán át is hajózunk a Keskeny-tengeren, keletre.

Braavos

Arya Stark megérkezik Braavosba, ahol a hajóskapitány egy fekete és fehér színű templomnál teszi ki. A lány bemegy a furcsa templomba, s viszonylag gyorsan felméri, hogy az emberek meghalni járnak ide. Próbál beilleszkedni a Fekete és Fehér Házában, de túl öntudatos. Végül a templom papja választás elé állítja: vagy levetkőzi Arya Starkot, vagy elmegy. Így egy éjszaka minden holmijától megszabadul - kivéve Tűt, amit elrejt. Ekkor megkezdődik a tanítása. Egy nap a mestere késznek ítéli, hogy kiküldje Braavos szigeteire. Arya elég jól megállja a helyét, mint kagylóárus lány, élvezi Braavos mozgalmasságát. Egy helyi családdal él, mint árva, de havonta egyszer el kell mennie a Fekete és Fehér házába szolgálni, valamit elmondani három dolgot, amit a legutóbbi alkalom óta tanult / tudott meg. A mostani alkalommal azt mondja el, hogy a szökött Fekete Testvér - a dalnok Dareon - halott. Arya Stark ölte meg. Látszólag különösebben nem hozza izgalomba a mesterét a vallomás, megitatja, ágyba küldi a lányt, aki másnapra megvakul.

Aryát kiteszi a hajóskapitány a templomnál, ahova nem engedik be. Egy éjjel és egy nap ül a kapu előtt, majd elmegy Braavosba kaját szerezni. Itt szedi őt össze a pap temploma, aki egy arcváltás után újra csak Jaquen H'ghar arcát viseli. Arya megszabadul az ingóságaitól, és mehet halottakat mosdatni. A sorozatban azért büntetik a szeme világának elvesztésével, mert egy arc kölcsönvételével megöli Ser Meryn Trentet - aki lemészárolta a fegyvertelen fegyvermesterét.

A könyv itt ér véget, a sorozatbeli párhuzamokat pedig így sikerült hozzáerőszakolni. Két dolog hibádzik: 1, egyre kevesebb a párhuzam, 2, nagyon sok dolog a negyedik kötetből a sorozat hetedik évadában történt (ugyanígy nagyon sok minden az ötödik kötetből a hatodik évadban). Így számos olyan karakter és esemény került most be ebbe a bejegyzésbe - a sorozatos vonulatban -, ami a regénynek csak a következő kötetéből fog értelmet nyerni.

De jó hír, nem kell sokat várni annak az élesítésére, már az is be van tárazva.

Forrás: Libri

829 oldal, 640 gramm.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr6416700854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása