MERLE MEGMONDJA

Napóleon: Az uralkodás művészete

2018. augusztus 09. 20:00 - morgen hart

Helikon 1/62

Amikor kellő mennyiségű Helikon Zsebkönyvem volt már ahhoz, hogy bekattanjon a gyűjtőszenvedély, magától értetődően vettem meg a sorozat első kötetét. Majd felraktam a polcra. Majd eszembe sem jutott kinyitni. Ami tényleg fura, mert amúgy nincsenek olyan könyveim, amiket nem olvasok. De itt valahogy érvényesült a "legyen meg az első kötet, hiszen sorozat, de mi közöm nekem Napóleonhoz?"-hozzáállás. Többek között ugye azért is találtam ki ezt a bejegyzés-folyamot, hogy az ehhez hasonlóan méltatlanul mellőzött kötetek is sorra kerüljenek. Meg hogy nekem is legyen közöm Napóleonhoz. Végül is ez a célja a kiadónak, nem?

És tudjátok mit? Meglepően kellemes olvasmány volt. Részletek alant.

moly

Az első hibát ott követtem el, hogy ki sem nyitottam a kötetet, mielőtt feltettem a polcra. Mivel az önéletírás jellegű műfajoktól eléggé cidrizem, elkönyveltem, hogy ez is az, tehát majd csak végszükség esetén nyitom ki. Na az első meglepetés ezzel kapcsolatban ért. Most kapaszkodjon meg mindenki: a kötet egy idézet-gyűjtemény. Semmi hosszas értekezés, több oldalon át burjánzó gondolatmenetek, csak frappáns, válogatott megnyilatkozások.

Ha már frappáns... Napóleonról nagyjából annyit tudtam, amennyi a kollektív történelmi emlékezetből, a töri órákról, és egynémely ABBA számokból az emberre ragadhat. Nem is hiányzott több. De így, hogy ezt a könyvecskét elolvastam, még az is felmerült bennem, hogy jó lenne ilyen mértékben minden történetileg fontos személyt megismerni. Könnyebb emberként tekinteni a rézmetszetről ismert alakra. Ráadásul Napóleon tényleg érdekes ember volt. Talán az volt a legmeglepőbb számomra, hogy bár az átlagosnál nagyobbnak tűnik a dicsőség iránti elköteleződése, a cselekedeteit sokkal inkább a tények minél teljesebb ismeretében hozott józan döntések határozták meg. Olyannyira fontos volt számára a józan gondolkodás, hogy ezzel időnként már a cinizmus határát súrolta. Számtalanszor támadtam le gyanútlan kedvesemet egy-egy Napóleon-mondás citálásával. És most ezt fogom tenni veletek is. :)

A kötet tizenhárom témakörbe csoportosítva tálalja Napóleon gondolatait, s a szerkesztő minden egység elején ír egy kis összefoglalót, a történelmi hátteret ismertetve, így kontextusba helyezve a későbbi tartalmat. Én ezeket az ismertetőket meghagyom azoknak, akik elolvassák a könyvet. Minden kommentár nélkül, jöjjön 10+1 idézet, ami a számomra a legmeglepőbb, legérdekesebb vagy legszórakoztatóbb volt:

Napóleon - önmagáról
"Amikor már nem akarok egy üggyel tovább foglalkozni, becsukom a fiókját, és kihúzom egy másik ügyét. A fiókok tartalma soha nem keveredik, nem zavarnak össze és nem is fárasztanak el. Amikor pedig aludni akarok, becsukom az összes fiókot, és már alszom is."

A hadvezetésről, a katonákról és a háborúról
"Jaj annak a tábornoknak, aki kész tervvel érkezik a csatatérre."

A kormányzásról
"Az összes közintézmény közül az iskola a legfontosabb. Minden ezen múlik, a jelen és a jövő is."

A politikáról
"A magas politika nem más, mint a józan ész alkalmazása a nagy dolgokra."

A franciákról
"A francia népet két olyan, egyformán erős szenvedély fűti, amelyek látszólag egymással ellentétesek, de valójában egy tőről fakadnak: az egyenlőség szeretete és a kitüntetések szeretete. E kettős igényt egy kormányzat csak akkor tudja kielégíteni, ha fokozottan ügyel a méltányosságra. A törvény előtt és a közigazgatásban mindenkinek egyenlőnek kell lennie, a kitüntetéseket és jutalmakat pedig olyan embereknek kell kapniuk, akik mindenki szerint a legméltóbbak arra."

Egyes franciákról
"Az anvers-i városparancsnok egyetlen lányát hozzáadta a tengerészeti bázis raktárfőnökéhez. Ez azt jelenti, hogy ezt a raktárfőnököt, akire több mint négymilliós érték van bízva, egyedül az apósa fogja ellenőrizni. Rendeljen el egy vizsgálatot a raktárfőnök ellen, és azonnal helyeztesse át valahová."

A vallásról, az egyházról és a pápaságról
"A hódítóknak ismerniük kell minden vallás szerkezetét, és minden vallás nyelvén tudniuk kell beszélni. Tudniuk kell muzulmánnak lenni Egyiptomban, és katolikusnak lenni Franciaországban: ezt úgy értem, hogy e vallások védelmezőiként kell fellépniük."

A külpolitikáról
"A békének egy jól átgondolt rendszer eredményének kell lennie, az érintett országok valós érdekein kell alapulnia, elfogadhatóvá kell tenni minden fél számára. A béke nem lehet sem kapituláció, sem fenyegetés szülte kényszer."

Családi ügyek
"Ön tudatta velem, hogy az ágyában ülve fogadta a főkancellárt. Arra kérem, hogy semmilyen körülmények között, semmiféle indokkal ne fogadjon senkit az ágyában. Ez csak harmincéves kor fölött megengedett." (levél a második feleségének)

Maximák
"Kellő merészséggel bármire vállalkozhatunk, de pusztán merészséggel nem érhetünk el mindent."

+1
"Egy trón nem más, mint néhány bársonnyal bevont deszka."

 

h1.jpg

 

A folyamatosan frissülő listát a már olvasott darabokról itt tudjátok követni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr2814167417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása