MERLE MEGMONDJA

2. Pőre kolbászok leveles tésztába öltöztetve (Váncsa István szakácskönyve)

2022. január 16. 17:44 - morgen hart

Előételek / meleg előétel hússal, belsőséggel

Az első meleg előétel, amit elkészítettünk a könyvből, igazi téli comfort food, hogy ilyen szép külföldies szóval illessem ezt a kolbászos batyut. Nyáron, negyven fokban jó eséllyel azonnal paprikás zsírt izzadna tőle az ember, de így télidőben gyakorlatilag reggelinek, ebédnek és vacsorának is egyformán jól csúszik.

A recept nagyjából annyi, hogy az ember csinál egy csomó pucér kolbászt, amit utána mindenféle egyéb finomsággal levelestésztába csomagol, és megsüt.

20220116_110952.jpg

20220116_135503.jpg

Ami a legizgalmasabb volt benne: a kolbászhús saját kezű elkészítése. És itt már szembesültem is az egyik olyan dologgal, amire a szerző a kötet előszavában felhívja a figyelmet: ő bizony nem mondja meg, hogy valamibe mennyi fokhagymát, borsot, sajtot, akármit tegyél - annyit tegyél, amennyit szeretnél, hogy benne legyen. Mivel megközelítőleg sem volt sejtelmem a nagyságrendekről sem, hogy egy kolbászhúshoz mennyi micsodával bolondítod meg a darált húst, ehhez kerestem egy külön receptet. Aztán igen alaposan agyonborsoztam szegény húst, egy elhibázott mértékegység átváltás miatt, de végül sikerült helyreállítani az egyensúlyt.

Ebben a kolbászhús készítésben látok potenciált a jövőre nézve is. Most hogy már tudom, hogy akkor is működik, ha nincs beletöltve semminek a belébe, azt hiszem, fogok még ezzel kísérletezni.

Amiben eltértem a recepttől:
- a múltkori tanulságok alapján most eleve féladag darált hússal indultam,
- a receptben szereplő zsírban vagy olajban sütés helyett grillserpenyőben, saját zsírjukban sütöttem a kolbászokat
- amiket feleakkorára vettem, mint amekkorára adódtak a receptet követve.

Így 12 batyu lett belőle, amiből én ebédre kettőt bírtam megenni, úgy, hogy nem reggeliztem. Ha vendégvárónak vagy ténylegesen előételnek készítjük a jövőben, valószínűleg még kisebb kolbász-egységekkel fogunk dolgozni.

Amúgy magában is szuper, de egy kis mustárral és vegyes vágottal tényleg teljes értékű étkezéssé válik.

Jövő héten valami könnyebbel, a halas előétellel folytatjuk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mememo.blog.hu/api/trackback/id/tr3816814948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rednek 2022.01.18. 10:49:42

Egy olvasód már biztos van, én vevő lennék rá. De, heti egy recepttel kb. 20 év alatt végzel az 1001-el. Nem lehetne sűríteni 2-re. Még úgy is 10 év. :-)
Az 2003-ban megjelent eredetiben az tetszett, hogy szinte minden ételbe került valami alkohol, de kipróbáltam, anélkül is működött amit elkészítettem.
Van annyi képzelőerőm, hogy el tudjak képzelni egy receptet leírás után, de jó képekkel illusztrálva sokkal érdekesebb.

morgen hart 2022.01.24. 21:25:12

@rednek: Kedves rednek! Örülök a konstruktívan hozzászóló Olvasónak! :)
Mivel már vagyok annyira bölcs, hogy ne nyomasszam magam lehetetlen küldetésekkel, ezért idén heti egy recepttel megyek (ajánlom az első bejegyzést a témában, ahol ezt kifejtem). Persze ha nagyon belejövök, még akármi is lehet a következő években..
A képekkel való buzgóbb illusztrálásra vonatkozó javaslattól nem zárkózom el a jövőre nézve. :)
Az alkoholos receptekhez is eljutunk nem sokára. Rögtön a salátáknál. ;)
süti beállítások módosítása